Αιμα στα ουρα

Αίμα στα ούρα

Το αίμα στα ούρα ή αλλιώς αιματουρία διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

 1. Μακροσκοπική αιματουρία: το αίμα είναι διακριτό κατά την ούρηση
 2. Μικροσκοπική αιματουρία: το αίμα δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι και ανιχνεύεται μόνο με εξέταση ούρων

Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως λοιμώξεις, πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά ή ακόμη και καρκίνο. Το αίμα στα ούρα μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρή κατάσταση και δεν θα πρέπει να αγνοείται, ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πόνο κατά την ούρηση ή συχνοουρία. Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία της αιματουρίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων απεικονιστικών εξετάσεων όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία. Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία του αίματος στα ούρα και μπορεί να περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, χειρουργική επέμβαση ή άλλες επεμβάσεις.

Αιμα στα ουρα – Αιτια

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που προκαλούν αιματουρία, όπως:

 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος: Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας ή των νεφρών μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα ούρα.
 • Λιθίαση νεφρών: Όταν σχηματίζονται πέτρες στα νεφρά ή στο ουροποιητικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και πόνο κατά την ούρηση.
 • Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Στους άνδρες, ένας διογκωμένος προστάτης αδένας μπορεί να προκαλέσει αιματουρία.
 • Καρκίνος: Η αιματουρία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών.
 • Νεφρική νόσος: Ορισμένοι τύποι νεφροπάθειας, όπως η σπειραματονεφρίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα ούρα.
 • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά, μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία ως παρενέργεια.
 • Κληρονομικές διαταραχές: Ορισμένες κληρονομικές παθήσεις, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία ή το σύνδρομο Alport, μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία.
 • Τραυματισμός: Ο τραυματισμός του ουροποιητικού συστήματος, όπως κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος ή αθλητικού τραυματισμού, μπορεί να προκαλέσει αίμα στα ούρα.
 • Άσκηση: Η έντονη άσκηση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει αιματουρία, αν και η αιτία δεν είναι πάντα σαφής.

Σε περίπτωση που παρατηρείτε αίμα στα ούρα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον έμπειρο Ουρολόγο Δρ. Σπυρίδωνα Μαρτίνη για να καθοριστεί η υποκείμενη αιτία και το κατάλληλο πλάνο θεραπείας βάσει αυτής.

Διαγνωση

Το αίμα στα ούρα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχει πολλές πιθανές αιτίες. Η διάγνωση της αιματουρίας περιλαμβάνει λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, κλινική εξέταση και μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων. Ο συνδυασμός αυτών γίνεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας. Συνήθως οι διαγνωστικές εξετάσεις έχουν ως πρώτο βήμα την ανάλυση ούρων. Η ανάλυση ούρων περιλαμβάνει τον έλεγχο δείγματος ούρων για την παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε περίπτωση εντοπισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για τον εντοπισμό της αιτίας της αιμορραγίας. Πρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • εξετάσεις αίματος
 • υπερηχογράφημα
 • αξονική τομογραφία
 • μαγνητική τομογραφία
 • κυστεοσκόπηση για την απεικόνιση του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης
 • βιοψία του ιστού της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών

Πως αντιμετωπιζεται το αιμα στα ουρα;

Η θεραπεία του αίματος στα ούρα (αιματουρία) εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της πάθησης. Για παράδειγμα, εάν η αιματουρία προκαλείται από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης. Εάν η αιματουρία προκαλείται από πέτρες στα νεφρά, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση παυσίπονων και επεμβάσεις για τη διάλυση ή την αφαίρεση των λίθων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην απαιτείται ειδική θεραπεία για την αιματουρία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν η αιτία της αιματουρίας είναι άγνωστη ή εάν η αιματουρία υποχωρεί μόνη της χωρίς θεραπεία.

Εάν η αιματουρία οφείλεται σε μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την έκταση και το στάδιο του καρκίνου. Οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών των θεραπειών.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία