Πονος στους ορχεις (Ορχεοδυνια)

Πόνος στους όρχεις

Η ορχεοδυνία είναι ο πόνος που γίνεται αισθητός είτε στον ένα είτε και στους δύο όρχεις. Ο πόνος στους όρχεις μπορεί να είναι χρόνιος ή οξύς, σταθερός ή περιοδικός. Η ένταση του μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Ενδέχεται να προέρχεται είτε από τον ίδιο τον όρχι είτε να αντανακλάται από άλλα όργανα. Ο αιτιολογικός παράγοντας που προκαλεί τον πόνο στον όρχι καθορίζει και τη σοβαρότητα της κάθε κατάστασης. Διάφορες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στους όρχεις. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές, όπως η οξεία επιδιδυμίτιδα, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ο πόνος στους όρχεις αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα που εντοπίζεται καθημερινά στην ουρολογική πρακτική. Καθοριστικοί παράγοντες στη διάγνωση του προβλήματος που προκαλεί ορχεοδυνία είναι η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση. Το αίτιο που προκαλεί τον πόνο είναι αυτό που θα καθορίσει και τη μέθοδο αντιμετώπισης.

Απο τι προκαλειται ο πονος στους ορχεις

Ο πόνος στους όρχεις μπορεί να έχει πολλές αιτίες, μερικές από τις οποίες μπορεί να απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες του πόνου στους όρχεις είναι:

Συστροφή όρχεως: Προκύπτει όταν γίνεται περιστροφή των όρχεων, διακόπτοντας την παροχή αίματος στον όρχι. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση για να αποφευχθεί μόνιμη βλάβη στον όρχι.

Επιδιδυμίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή της επιδιδυμίδας. Η επιδιδυμίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις και απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά.

Κιρσοκήλη: Πρόκειται για διόγκωση των φλεβών στο όσχεο, παρόμοια με τους κιρσούς στα πόδια. Οι κιρσοκήλες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτούν θεραπεία.

Υδροκήλη: Πρόκειται για συσσώρευση υγρού στο όσχεο που μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό ή λοίμωξη. Συχνά, δεν έχει γνωστή αιτία και δεν απαιτεί θεραπεία.

Βουβωνοκήλη: Προκύπτει όταν μέρος του εντέρου ή του κοιλιακού ιστού προβάλει μέσω ενός αδύναμου σημείου στο κοιλιακό τοίχωμα και στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Η βουβωνοκήλη απαιτεί ιατρική αντιμετώπιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της.

Τραυματισμός: Ο πόνος στους όρχεις μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμό στους όρχεις, όπως χτύπημα ή κλωτσιά στη βουβωνική χώρα.

Καρκίνος όρχεων: Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή μορφή καρκίνου που μπορεί να προκαλέσει πόνο ή πρήξιμο στον έναν ή και στους δύο όρχεις. Ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εάν εντοπιστεί έγκαιρα, γι’ αυτό είναι σημαντική η άμεση διάγνωσή του.

Ποια συμπτωματα μπορει να συνοδευσουν τον πονο στους ορχεις

Ο πόνος στους όρχεις μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

  • Πρήξιμο του όρχεως
  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Συχνοουρία
  • Καυσουρία
  • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση
  • Ναυτία και εμετός
  • Αίσθημα βάρους

Διαγνωση ορχεοδυνιας

Η διάγνωση του πόνου στους όρχεις βασίζεται αρχικά στη λήψη ενός καλού ιστορικού και στην κλινική εξέταση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο υπερηχογραφικός έλεγχος συμβάλλει σημαντικά στην άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων. Μέσω του υπερηχογραφήματος και του έγχρωμου Doppler οσχέου αξιολογείται η ύπαρξη ή όχι αιματικής ροής στον όρχι για τη διάγνωση συστροφής ή φλεγμονής. Επιπλέον, ο απεικονιστικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει περιπτώσεις τραυματισμών. Οι εξετάσεις αίματος και ούρων πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις πόνου των όρχεων και του οσχέου και συμβάλλουν στον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας και κάποιων συμπληρωματικών εξετάσεων αίματος.

Πως μπορει να αντιμετωπιστει ο πονος στους ορχεις;

Ο πόνος στους όρχεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες μεθόδους. Η θεραπεία εξαρτάται καθαρά από την υποκείμενη αιτία του πόνου, η οποία μπορεί να απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση και διαχείριση από έμπειρο Ουρολόγο. Ωστόσο, η αποφυγή πολύ στενών ρούχων και της ποδηλασίας μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα βοηθητικές.

Σε περίπτωση που παρουσιάζετε πόνο στους όρχεις, επικοινωνήστε άμεσα με τον Ουρολόγο Σπυρίδωνα Μαρτίνη. ο Δρ. Μαρτίνης, μέσω ενδελεχούς αξιολόγησης της κλινικής εικόνας σας, θα δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία