Ανδρολογικες Παθησεις
Υπογονιμοτητα
Μια από τις πιο σοβαρές ανδρολογικές παθήσεις είναι η υπογονιμότητα. Η υπογονιμότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα ζευγάρι αποτυγχάνει να συλλάβει παιδί ενώ προσπαθεί για τουλάχιστον 12 μήνες χωρίς προφυλάξεις. Ο χρόνος αυτός διαφέρει όταν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών και ορίζεται στους 6 μήνες. Η υπογονιμότητα στον άντρα μπορεί να εκτιμηθεί πολύ γρήγορα, οικονομικά και μη επεμβατικά. Ο ιατρός συντάσει ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό, πραγματοποιεί κλινική εξέταση και φυσικά, ένα βασικό εργαστηριακό έλεγχο.
Συμπτωματα υπογονιμοτητας
Στους άνδρες τα “ύποπτα” συμπτώματα της υπογονιμότητας είναι:
- Μειωμένη ερωτική διάθεση. Η γονιμότητα συμβαδίζει με την σωστή ορμονική λειτουργία και οποιαδήποτε αλλαγή στην ερωτική επιθυμία, μπορεί να φανερώνει προβλήματα υπογονιμότητας.
- Προβλήματα εκσπερμάτωσης. Εάν ο άνδρας παρουσιάζει δυσκολίες κατά την εκσπερμάτιση, αυτό μπορεί να συμαίνει πως επηρεάζεται η γονιμότητά του.
- Πόνος ή διόγκωση των όρχεων. Ο πόνος στους όρχεις είναι σύμπτωμα πολλών ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα και κατά συνέπεια χρειάζεται ιατρική διάγνωση.
- Συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων. Καθώς οι όρχεις παράγουν τα σπερματοζωάρια, η υγεία τους αποτελεί προϋπόθεση για την ανδρική γονιμότητα. Η συρρίκνωση ή η σκλήρυνση των όρχεων αποτελεί περίπτωση που πρέπει να διερευνηθεί από ιατρό.
- Ικανότητα διατήρησης της στύσης. Η αδυναμία διατήρησης της στύσης προδίδει ορμονικές διαταραχές και συγκεκριμένα μειωμένες ορμόνες. Μια τέτοια κατάσταση, μπορεί οπωσδήποτε να επηρεάσει τη ανδρική γονιμότητα.
ποιεσ ειναι οι αιτιεσ τησ υπογονιμοτητασ
Ενδοκρινικες η προορχικες
Νοσος Υποθαλαμου
- Ανεπάρκεια γοναδοτροπινών (σύνδρομο Kallman).
- Μεμονωμένη ανεπάρκεια της LH(σύνδρομο του γόνιμου ευνούχου).
- Μεμονωμένη ανεπάρκεια της FSH.
- Συγγενή υπογοναδοτροπικά σύνδρομα.
Νοσος Υποφυσης
- Υποφυσιακή ανεπάρκεια (όγκοι, φλεγμονές, χειρουργεία, ακτινοβολίες).
- Υπερπρολακτιναιμία.
- Εξωγενείς ορμόνες (πλεόνασμα ανδρογόνων, οιστρογόνων, υπερ-υποθυρεοειδισμός).
Ορχικες ανωμαλιες
- Χρωμοσωμικές ανωμαλίες (σύνδρομο klinefelter, σύνδρομο ΧΥΥ, άρρεν χΧΧ).
- Σύνδρομο Νοο nan.
- Μυοτονική δυστροφία.
- Αμφοτερόπλευρη ανορχία.
- Σύνδρομο μόνο από κύτταρα sertoli.
- Γοναδοτοξικοί παράγοντες.
- Κρυψορχία.
- Κιρσοκήλη.
- Ιδιοπαθής.
Μετορχικες αιτiες
- Συγγενής απόφραξη των πόρων (σύνδρομο young, απουσία εκσπερματιστικών πόρων).
- Επίκτητη απόφραξη των πόρων(βασεκτομή, βουβωνοκήλη, φλεγμονή).
- Ανωμαλίες κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.
- Δυσλειτουργία σεξουαλικής επαφής.
Θεραπεια
Ανάλογα με την αιτία, η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή χειρουργική.
Στυτικη Δυσλειτουργια
Η πιο συχνή από τις ανδρολογικές παθήσεις είναι η στυτική δυσλειτουργία. Ως Στυτική Δυσλειτουργία ορίζεται η προσωρινή ή η μόνιμη αδυναμία του άντρα να επιτύχει ή να διατηρήσει τη στύση του, για μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια πολύ συχνή διαταραχή στον ανδρικό πληθυσμό.
Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι οργανικά αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ψυχογενή. Σε άνδρες άνω των 50 ετών τα αίτια είναι συνήθως οργανικά και αφορούν αγγειακά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί η καλή στυτική λειτουργία εξαρτάται από τη σωστή αιμάτωση του πέους. Μελέτες δείχνουν πως τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας εμφανίζονται 3 χρόνια πριν από τη στεφανιαία νόσο.
Στους νεότερους άντρες η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων στυτικής δυσλειτουργίας έχει ψυχογενή αίτια. Μια απόρριψη από σύντροφο, άγχος για την εικόνα του σώματος μπροστά σε μια νέα σύντροφο καθώς και άλλες στρεσογόνες καταστάσεις σύγκρισης ή αγχους επίδοσης, οδηγούν σε αδυναμία επαρκούς στύσης.
Ποιος ειναι ο υποχρεωτικος διαγνωστικος ελεγχος;
α. Έλεγχος ιστορικού
β. Φυσική εξέταση
γ. Εργαστηριακές εξετάσεις
Θεραπεια Στυτικης δυσλειτουργιας
- Από του στόματος αγωγή
- Αντλίες κενού
- Διαδερμικά – Διουρηθρικά φάρμακα
- Ενδοσηραγγώδεις Ενέσεις
- Αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις
- Πεϊκές προθέσεις
κιρσοκηλη
Μέσα στις ανδρολογικές παθήσεις κατατάσσεται και η κιρσοκήλη. Κιρσοκήλη ονομάζεται η διάταση των ορχικών φλεβών στο σπερματικό ή ελικώδες πλέγμα του όρχεως, ιδίως αριστερά αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια ανδρικής υπογονιμότητας.
Ως κύριο αίτιο θεωρείται η ανεπάρκεια των βαλβίδων της έσω σπερματικής φλέβας με αποτέλεσμα τη στάση του αίματος στο φλεβικό δίκτυο εντός του ημιοσχέου.
Συνήθως παρουσιάζεται αριστερά για λόγους ανατομικούς.
Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη συμπτωματολογία και η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα οσχέου με έγχρωμο Doppler ροής.
Η ανεύρεσή της σε άτομα με προβλήματα γονιμότητας είναι σαφώς πιο συχνή από ότι στον γενικό πληθυσμό. Θεωρείται ότι η ύπαρξη της μεταβάλλει τις συνθήκες πίεσης, θερμοκρασίας και οξυγόνωσης τοπικά με αποτέλεσμα τη διαταραχή του μηχανισμού παραγωγής σπερματοζωαρίων. Ακόμη, η κιρσοκήλη προκαλεί ατροφία του όρχι, πιθανότατα δευτεροπαθώς, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας μέσα στο σύστοιχο ημιόσχεο.
Θεραπεια
Η θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται στην απολίνωση της έσω σπερματικής φλέβας σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε να σταματήσει η παλινδρόμηση και η στάση του αίματος στον όρχι.
Η διόρθωση γίνεται με την ανοικτή μέθοδο, λαπαροσκοπικά (Λαπαροσκοπική Διόρθωση Κιρσοκήλης) ή ρομποτικά (Ρομποτική αποκατάσταση κιρσοκήλης).