Καρκινος ουροδοχου κυστης

Καρκίνος ουροδόχου κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή αλλιώς ουροθηλιακός καρκίνος αποτελεί καρκίνο ο οποίος ξεκινάει από το βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης (ουροθήλιο). Αποτελείται από έναν ή περισσότερους όγκους και η μορφή του μπορεί να είναι θηλωματώδης (με θηλώματα) ή συμπαγής. Πρόκειται για τον έβδομο πιο συχνό καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό παγκοσμίως και τον δέκατο πιο συχνό όσον αφορά και τα δύο φύλα.

Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  1. Μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης: αφορά όγκο ο οποίος εξαπλώνεται στο μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Δύναται να επεκταθεί και έξω από το μυϊκό τοίχωμα αλλά και σε άλλα όργανα. Αποτελεί ένα σοβαρό και προχωρημένο στάδιο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
  2. Μη μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης: πρόκειται για όγκο ο οποίος αναπτύσσεται μόνο στον βλεννογόνο. Ο όγκος δεν εξαπλώνεται έξω από την κύστη και δεν εμπλέκεται ο μυς της ουροδόχου κύστης.

Καρκινος ουροδοχου κυστης – Συμπτωματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης μπορεί να ποικίλλουν. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν:

  • Αιματουρία (αίμα στα ούρα)
  • Επώδυνη ούρηση
  • Συχνοουρία
  • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση
  • Πόνος στην πύελο ή στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Δυσκολία κατά την ούρηση
  • Πόνος στην πλάτη (ειδικά εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος)
  • Πρήξιμο στα πόδια (ένδειξη ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες)

Ποια ειναι τα αιτια του καρκινου της ουροδοχου κυστης;

Τα ακριβή αίτια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

Κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Οι καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τους μη καπνιστές.

Έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες: Τα άτομα που εκτίθενται σε ορισμένες χημικές ουσίες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης: Η χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, που προκαλείται από καταστάσεις όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή η μακροχρόνια χρήση καθετήρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Ηλικία: Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

Φύλο: Οι άνδρες έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από ό,τι οι γυναίκες.

Κληρονομικότητα: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης, αν και αυτό είναι σχετικά σπάνιο.

Αντιμετωπιση

Η αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης καθορίζεται βάσει πολλών παραγόντων όπως το στάδιο της νόσου, ο τύπος του νεοπλάσματος και η γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς. Βασική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική επέμβαση.

Μερική κυστεκτομή

Αποτελεί μέθοδο εκλογής σε μονήρη όγκο της ουροδόχου κύστης, της οποίας είναι εύκολα εξαιρέσιμο ένα τμήμα χωρίς δημιουργία λειτουργικών προβλημάτων.

Ρομποτική ριζική κυστεκτομή

Επιλέγεται σε περιπτώσεις διήθησης του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, με μια γενικά καλή κατάσταση. Η επέμβαση που πραγματοποιείται με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας. Μέσω αυτής, γίνεται αφαίρεση της προσβεβλημένης από καρκινικά κύτταρα ουροδόχου κύστης και των περιφερειακών λεμφαδένων.

Επικουρική θεραπεία

Όταν υπάρχουν επιφανειακοί πολλαπλοί ή υψηλού κινδύνου όγκοι της ουροδόχου κύστης οι οποίοι δεν έχουν διηθεί στον μυικό χιτώνα τότε συνιστάται επικουρική θεραπεία. Η επικουρική θεραπεία γίνεται με ενδοκυστικές εγχύσεις είτε χημειοθεραπευτικών είτε βιολογικών παραγόντων. Σκοπός της επικουρικής θεραπείας είναι ο περιορισμός των υποτροπών του όγκου.

Σε περιπτώσεις που έχει προκύψει διήθηση του μυικού τοιχώματος ή μεταστάσεις τότε οι μέθοδοι θεραπείας που ενδείκνυνται είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ουρολόγο, Δρ Μαρτίνη Σπυρίδωνα. Ο ιατρός εργάζεται ως Διευθυντής στην κλινική Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Metropolitan General.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία