Καρκινος ουροδοχου κυστης
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή αλλιώς ουροθηλιακός καρκίνος αποτελεί καρκίνο ο οποίος ξεκινάει από το βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης (ουροθήλιο). Αποτελείται από έναν ή περισσότερους όγκους και η μορφή του μπορεί να είναι θηλωματώδης (με θηλώματα) ή συμπαγής. Πρόκειται για τον έβδομο πιο συχνό καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό παγκοσμίως και τον δέκατο πιο συχνό όσον αφορά και τα δύο φύλα.
Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
- Μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης: αφορά όγκο ο οποίος εξαπλώνεται στο μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Δύναται να επεκταθεί και έξω από το μυϊκό τοίχωμα αλλά και σε άλλα όργανα. Αποτελεί ένα σοβαρό και προχωρημένο στάδιο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
- Μη μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης: πρόκειται για όγκο ο οποίος αναπτύσσεται μόνο στον βλεννογόνο. Ο όγκος δεν εξαπλώνεται έξω από την κύστη και δεν εμπλέκεται ο μυς της ουροδόχου κύστης.
Καρκινος ουροδοχου κυστης – Συμπτωματα
Τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης μπορεί να ποικίλλουν. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν:
- Αιματουρία (αίμα στα ούρα)
- Επώδυνη ούρηση
- Συχνοουρία
- Επιτακτική ανάγκη για ούρηση
- Πόνος στην πύελο ή στην κάτω κοιλιακή χώρα
- Δυσκολία κατά την ούρηση
- Πόνος στην πλάτη (ειδικά εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος)
- Πρήξιμο στα πόδια (ένδειξη ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες)
Ποια ειναι τα αιτια του καρκινου της ουροδοχου κυστης;
Τα ακριβή αίτια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:
Κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Οι καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τους μη καπνιστές.
Έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες: Τα άτομα που εκτίθενται σε ορισμένες χημικές ουσίες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης: Η χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, που προκαλείται από καταστάσεις όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή η μακροχρόνια χρήση καθετήρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Ηλικία: Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.
Φύλο: Οι άνδρες έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από ό,τι οι γυναίκες.
Κληρονομικότητα: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης, αν και αυτό είναι σχετικά σπάνιο.
Διαγνωση καρκινου της ουροδοχου κυστης
Η παρουσία αιματουρίας, είτε μακροσκοπικής είτε μικροσκοπικής, αποτελεί σημαντικό σύμπτωμα που απαιτεί άμεση αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ουρολόγο. Ο διαγνωστικός έλεγχος πρέπει να είναι συστηματικός και να περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
- Λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού για την αξιολόγηση παραγόντων κινδύνου και προϋπαρχόντων παθήσεων.
- Πλήρη κλινική εξέταση για τη διερεύνηση φυσικών σημείων που σχετίζονται με τη νόσο.
- Απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστης και προστάτη για την ανίχνευση ύποπτων ευρημάτων.
- Εργαστηριακές εξετάσεις, όπως:
-
- Γενική εξέταση αίματος
- Μέτρηση ταχύτητας καθίζησης
- Έλεγχος ουρίας και κρεατινίνης ορού για τη νεφρική λειτουργία
- Γενική και καλλιέργεια ούρων για πιθανές λοιμώξεις ή ανωμαλίες.
- Κυτταρολογική ανάλυση ούρων από δείγμα αυθόρμητης ούρησης ή μετά από έκπλυση της κύστης για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων.
- Μέτρηση βιοδεικτών στα ούρα (π.χ. UroVysion, BladderCheck) για ενίσχυση της διαγνωστικής ακρίβειας.
- Κυστεοσκόπηση, μια ενδοσκοπική διαδικασία που επιτρέπει την άμεση απεικόνιση του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης και την ανίχνευση ύποπτων βλαβών.
- Αξονική τομογραφία ή υπολογιστική ουρογραφία για τον ακριβέστερο χαρακτηρισμό της νόσου και των πιθανών επεκτάσεών της.
- Μαγνητική τομογραφία, η οποία πραγματοποιείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις όταν απαιτείται πιο λεπτομερής απεικόνιση.
Η τελική διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης βασίζεται στη λήψη ιστού για ιστολογική εξέταση. Αυτό επιτυγχάνεται με:
- Ψυχρή βιοψία ή
- Χειρουργική εκτομή του όγκου, η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της κυστεοσκόπησης.
Ο ιστός που αφαιρείται υποβάλλεται σε μικροσκοπική ανάλυση από τον Παθολογοανατόμο. Η εξέταση αυτή καθορίζει:
- Το στάδιο της νόσου, δηλαδή το βάθος διήθησης του όγκου
- Τους ιστολογικούς χαρακτήρες του όγκου, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.
Η έγκαιρη και ολοκληρωμένη διάγνωση είναι καθοριστική για τη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση και την πορεία της νόσου.
Αντιμετωπιση
Η αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης καθορίζεται βάσει πολλών παραγόντων όπως το στάδιο της νόσου, ο τύπος του νεοπλάσματος και η γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς. Βασική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική επέμβαση.
Μερική κυστεκτομή
Αποτελεί μέθοδο εκλογής σε μονήρη όγκο της ουροδόχου κύστης, της οποίας είναι εύκολα εξαιρέσιμο ένα τμήμα χωρίς δημιουργία λειτουργικών προβλημάτων.
Επιλέγεται σε περιπτώσεις διήθησης του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, με μια γενικά καλή κατάσταση. Η επέμβαση που πραγματοποιείται με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας. Μέσω αυτής, γίνεται αφαίρεση της προσβεβλημένης από καρκινικά κύτταρα ουροδόχου κύστης και των περιφερειακών λεμφαδένων.
Επικουρική θεραπεία
Όταν υπάρχουν επιφανειακοί πολλαπλοί ή υψηλού κινδύνου όγκοι της ουροδόχου κύστης οι οποίοι δεν έχουν διηθεί στον μυϊκό χιτώνα τότε συνιστάται επικουρική θεραπεία. Η επικουρική θεραπεία γίνεται με ενδοκυστικές εγχύσεις είτε χημειοθεραπευτικών είτε βιολογικών παραγόντων. Σκοπός της επικουρικής θεραπείας είναι ο περιορισμός των υποτροπών του όγκου.
Σε περιπτώσεις που έχει προκύψει διήθηση του μυϊκού τοιχώματος ή μεταστάσεις τότε οι μέθοδοι θεραπείας που ενδείκνυνται είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ουρολόγο Δρ. Μαρτίνη Σπυρίδωνα. Ο ιατρός εργάζεται ως Διευθυντής στην κλινική Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Metropolitan General.
Ποια ειναι τα συμπτωματα του καρκινου της ουροδοχου κυστης;
Συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι η αιματουρία, η επώδυνη ή συχνή ούρηση και ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή της πλάτης.
Ειναι πιο συχνος ο καρκινος της ουροδοχου κυστης στους ανδρες η στις γυναικες;
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο συχνός στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Πως διαγιγνωσκεται ο καρκινος της ουροδοχου κυστης;
Η διάγνωση περιλαμβάνει κυτταρολογική εξέταση ούρων, κυστεοσκόπηση και απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.
Πως καθοριζεται η θεραπεια για τον καρκινο της ουροδοχου κυστης;
Η θεραπεία επιλέγεται ανάλογα με το στάδιο και περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ενδοκυστικές θεραπείες, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.