Καρκινος του προστατη

Οι παθήσεις προστάτη περιλαμβάνουν και τον καρκίνο του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες. Επίσης, το 15% των καρκίνων συνολικά αφορούν τον καρκίνο του προστάτη. Ένα μικρό ποσοστό ανδρών, περίπου το 5%, νοσεί πριν την ηλικία των 30 και σε ποσοστό 59% νοσούν άνδρες άνω των 79 ετών.

Τι ακριβως ειναι ο καρκινος του προστατη;

Αρχικά, αποσαφηνίζοντας τον όρο προστάτης, αναφερόμαστε σε έναν αδένα που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και το έχουν μόνο οι άνδρες. Συγκεκριμένα, ο προστατικός αδένας αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος και παράγει το μεγαλύτερο μέρος του υγρού που υπάρχει στο σπέρμα. Για την ανάπτυξη και εξέλιξή του είναι απαραίτητη η ανδρική ορμόνη, τεστοστερόνη.

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται μόλις αναπτυχθούν σε αυτόν αφύσικα κύτταρα. Η σοβαρή αυτή πάθηση συχνά εξελίσσεται αργά και εντοπίζεται αρχικά στον προστατικό αδένα. Μερικές μορφές του καρκίνου του προστάτη ενδέχεται να είναι πολύ επιθετικές και να έχουν ως αποτέλεσμα την μετάσταση. Ωστόσο, ο καρκίνος του προστάτη είναι κατά κανόνα νόσος αργής ανάπτυξης.  Αυτό σημαίνει πως η πλειοψηφία ανδρών με καρκίνο χαμηλού βαθμού μπορούν να επιζούν για πολλά χρόνια χωρίς να εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα.

Ποιοι παραγοντες προκαλουν την εμφανιση του;

Οι αιτίες που είναι πιο στενά συνδεδεμένες με την εμφάνιση της νόσου, είναι κατά βάση η ηλικία και η κληρονομικότητα. Ο καρκίνος του προστάτη εξαρτάται άμεσα από την ηλικία, γι’ αυτό με την πάροδο της ηλικίας η πιθανότητα εμφάνισής του αυξάνεται. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος για να εμφανίσει κανείς την πάθηση αυτή αυξάνεται εάν συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν καρκίνο του προστάτη.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη, είναι η διατροφή και ο τρόπος ζωής. Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και τροφών που είναι πλούσιες σε λίπος είναι επιβαρυντικός παράγοντας. Τέλος, στοιχεία δείχνουν πως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής του αλλάζουν σε έναν άνδρα την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Ποια ειναι τα συμπτωματα;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη εμφανίζονται συνήθως όταν η νόσος έχει προχωρήσει αρκετά. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα είναι η επιτακτική ανάγκη του άνδρα για ούρηση καθώς και η συχνουρία κυρίως το βράδυ. Ένα ακόμα ανησυχητικό σημάδι είναι η δυσκολία στην ούρηση, η διακοπτόμενη ροή ούρων και η ατελής κένωση της κύστης.

Πως αντιμετωπιζεται;

Ο καρκίνος του προστάτη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ρομποτική ριζική προστατεκτομή ή λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή. Η Ρομποτική Ριζική προστατεκτομή με τη μέθοδο da Vinci εφαρμόζεται για την αφαίρεση του προστάτη με όγκο. Ολοένα και περισσότερες επεμβάσεις για την αφαίρεση του προστάτη, συμβαίνουν με ρομποτική χειρουργική. Αυτό πλέον καθιστά την ρομποτική τεχνική ως την πιο επικρατούσα, επιτυχημένη επέμβαση.

Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή απαιτεί σχετικά μικρή διάρκεια νοσηλείας (2 – 3 ημέρες), με διατήρηση του καθετήρα για 1 με 2 εβδομάδες. Όταν η περίπτωση το επιτρέπει διατηρούνται επιτυχώς τα στυτικά νεύρα και ο ασθενής λειτουργεί κανονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον έμπειρο Ανδρολόγο-Ουρολόγο, Δρ Μαρτίνη Σπυρίδωνα. Ο ιατρός εργάζεται ως Διευθυντής στην κλινική Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Metropolitan General.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στους άνδρες. Ο καρκίνος στον προστάτη εμφανίζεται με την ανάπτυξη αφύσικων κυττάρων στην περιοχή και εντοπίζεται κυρίως στον προστατικό αδένα.

Οι παράγοντες πρόκλησης είναι οι εξής:

  • Ηλικία
  • Κληρονομική προδιάθεση
  • Διατροφικές συνήθειες και τρόπος ζωής

Στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί να μην εμφανιστούν συμπτώματα. Μόλις προχωρήσει, όμως, θα εμφανιστούν τα εξής:

  • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση
  • Συχνουρία
  • Δυσκολία ούρησης
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Διακοπτόμενη ούρηση

Η θεραπεία του καρκίνου περιλαμβάνει τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή ή τη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή, οι οποίες είναι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία