Λιθιαση νεφρων

Λιθίαση νεφρών

Η λιθίαση νεφρών προκαλείται από τη συσσώρευση αλάτων στην περιοχή των νεφρών. Η πάθηση αυτή μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος – από τα νεφρά μέχρι την ουροδόχο κύστη. Ο ανδρικός πληθυσμός είναι πολύ πιο ευάλωτος απέναντι στη λιθίαση νεφρών από τον γυναικείο. Αν κολλήσουν οι πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στον οργανισμό γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Οι αιτίες που δημιουργούν την πάθηση αυτή ποικίλουν. Αν ένα άτομο καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ζωικού λίπους και το βάρος του είναι πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, κινδυνεύει να εμφανίσει λιθίαση νεφρών. Η αυξημένη ποσότητα αλατιού στα φαγητά επιδρά εξίσου αρνητικά στον οργανισμό. Επίσης, η ανεπαρκής κατανάλωση νερού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πετρών στα νεφρά γι’ αυτό θα πρέπει ο οργανισμός να ενυδατώνεται συχνότερα. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής είναι πολύ πιθανό να παίξουν και εκείνα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης.

Λιθιαση νεφρων – Συμπτωματα

Όταν μια πέτρα δημιουργηθεί στα νεφρά, δε δημιουργεί συμπτώματα στον ασθενή. Αν, όμως, εισβάλλει στο νεφρό ή περάσει στους ουρητήρες και δεν αποβληθεί από τον οργανισμό, τότε προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

  • Ισχυρό πόνο στα πλευρά, στην πλάτη ή στο κάτω μέρος της κοιλιάς
  • Πόνο που εμφανίζεται και εξαφανίζεται με διακυμάνσεις στην ένταση του
  • Ενόχληση ή κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης
  • Ροζ, κόκκινο ή καφέ αποχρωματισμό των ούρων
  • Έντονη ανάγκη για ούρηση
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Πυρετός

Ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί άμεσα έναν ουρολόγο ώστε να μην προλάβει η λιθίαση νεφρών να δημιουργήσει περαιτέρω επιπλοκές στον οργανισμό.

Διαγνωση

Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό για την διάρκεια των συμπτωμάτων καθώς και για την ένταση τους. Για να εξακριβωθεί η λιθίαση νεφρών ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση αίματος, εξέταση ούρων καθώς και σε υπερηχογράφημα. Επειδή οι πέτρες μπορεί να έχουν πολύ μικρό μέγεθος είναι πιθανό να ζητηθούν και περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός προτείνει την κατάλληλη θεραπεία στον ασθενή.

Θεραπεια

Αν πρόκειται για μικρές πέτρες, η συντηρητική θεραπεία αποδεικνύεται πολύ συχνά αποτελεσματική. Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στον ασθενή μπορεί να εξαλείψει πλήρως τις πέτρες και να συμβάλλει στο να μη δημιουργηθούν ξανά. Ωστόσο, όταν οι λίθοι είναι μεγάλοι τότε αντιμετωπίζονται με εξωσωματική λιθοτριψία, με ουρητηροσκόπηση και κατακερματισμός λίθου με λέιζερ ή διαδερμική νεφρολιθοτριψία.

Ο Δρ. Σπυρίδων Μαρτίνης είναι Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος με μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπιση της λιθίασης νεφρών. Επικοινωνήστε μαζί του αν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα ώστε η θεραπεία της πάθησης να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία