Προστατιτιδα

προστατίτιδα

Η προστατίτιδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του προστάτη.

Τα είδη της προστατίτιδας είναι τα εξής δύο:

  1. οξεία προστατίτιδα
  2. χρόνια προστατίτιδα

Η προστατίτιδα αποτελεί μια ιδιαίτερη συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό ανδρών όλων των ηλικιών. Μάλιστα, αποτελεί την πλέον συχνή ουρολογική πάθηση σε άνδρες κάτω των 50 ετών και την τρίτη πιο συχνή μετά την ηλικία των 50 ετών.

Οξεια προστατιτιδα – Συμπτωματα

Τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας ποικίλλουν. Ως βασικό σύμπτωμα θεωρείται ο υψηλός πυρετός ο οποίος συνοδεύεται από ρίγη. Επιπλέον, το άτομο που πάσχει από οξεία προστατίτιδα παρουσιάζουν:

  • Συχνοουρία
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Αιματουρία
  • Επιτακτικότητα ούρησης

Χρονια προστατιτιδα – Συμπτωματα

Ανάλογα με το αίτιο πρόκλησης της χρόνιας προστατίτιδας, εκδηλώνονται και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Ένας ασθενής με χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα παρουσιάζει συχνά υποτροπές ουρολοιμώξεων. Σε περιπτώσεις χρόνιας μη βακτηριακής προστατίτιδας (ή αλλιώς χρόνιο πυελικό άλγος) εκδηλώνονται τα εξής συμπτώματα:

  • Πόνος στο περίνεο ή και στους όρχεις
  • Επίπονη αίσθηση στο πέος
  • Δυσουρία

Αιτια προστατιτιδας

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν την προστατίτιδα δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θεωρείται πως συντελούν στην εμφάνισή της, μεταξύ των οποία περιλαμβάνονται:

  • Βακτηριακές λοιμώξεις: Πρόκειται για την πλέον συχνή αιτία της οξείας προστατίτιδας, η οποία χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στον προστάτη μέσω της ουρήθρας, τον σωλήνα δηλαδή που απομακρύνει τα ούρα και το σπέρμα από το σώμα.
  • Mη βακτηριακές λοιμώξεις: Η χρόνια προστατίτιδα ή σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους είναι ένας τύπος προστατίτιδας που δεν προκαλείται από βακτήρια. Συχνά συνδέεται με άλλες παθήσεις όπως η διάμεση κυστίτιδα και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
  • Σωματικό ή συναισθηματικό στρες: Το στρες έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη χρόνιας προστατίτιδας και μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς στην περιοχή της πυέλου, οδηγώντας σε πόνο και δυσφορία.
  • Όγκοι ή λοιπές ανωμαλίες: Η προστατίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από όγκους ή άλλες ανωμαλίες στον αδένα του προστάτη ή στον περιβάλλοντα ιστό.
  • Ιατρικές επεμβάσεις: Η προστατίτιδα ενδέχεται να είναι παρενέργεια ιατρικών επεμβάσεων, όπως η βιοψία ή ο καθετηριασμός ουροδόχου κύστης.

Πως επηρεαζει η προστατιτιδα τη γονιμοτητα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος. Ως εκ τούτου, μπορεί να μειωθεί η γονιμότητα. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις της φλεγμονής στον προστάτη, καθώς και στην επιρροή τυχόν φαρμακευτικής αγωγής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πάθησης.

Επιπλέον, η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική διάθεση και να παρακωλύσει τη σύλληψη. Το στρες και το άγχος που σχετίζονται με την προστατίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Παρόλο που η προστατίτιδα μπορεί να έχει αντίκτυπο στη γονιμότητα, είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να αναφερθεί ότι δεν συνεπάγονται όλες οι περιπτώσεις προστατίτιδας με μειωμένη γονιμότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γονιμότητα μπορεί να αποκατασταθεί έπειτα από αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης.

Θεραπεια προστατιτιδας

Για την αντιμετώπιση της προστατίτιδας λαμβάνεται σε κάθε περίπτωση υπόψιν το είδος της προστατίτιδας, τα αίτια τα οποία την προκαλούν αλλά και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Οι θεραπευτικές επιλογές που χρησιμοποιούνται κατά βάση σε περιστατικά προστατίτιδας είναι οι εξής:

  • αντιβίωση: αποτελεί την πλέον κοινή θεραπευτική επιλογή, η μορφή της οποίας επιλέγεται βάσει του αιτίου που προκαλεί τη φλεγμονή. Η λήψη της αντιβίωσης λαμβάνεται κατά μέσο όρο 4-5 εβδομάδες ωστόσο ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθεί για παραπάνω διάστημα.
  • αντιφλεγμονώδη φάρμακα: πρόκειται για μια ακόμη θεραπευτική επιλογή που, σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη και η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
  • a-αναστολείς: αποτελούν φάρμακα που συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης.

Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Δρ. Σπυρίδωνα Μαρτίνη σε περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα προστατίτιδας για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία