Υδροκηλη

Υδροκήλη

Οι όρχεις βρίσκονται μέσα στο όσχεο, το οποίο μοιάζει με σακουλάκι, και μέσα υπάρχει μια μικρή ποσότητα υγρού. Το υγρό αυτό, φυσιολογικά παράγεται και απορροφάται προκειμένου να διατηρείται σταθερή η ποσότητά του. Χάρη σε αυτό το υγρό, οι όρχεις αποφεύγουν την τριβή, τον πόνο και μπορούν να κινούνται ηπίως στο όσχεο. Εάν για κάποιο λόγο, το υγρό αυτό αυξηθεί, τότε φυσιολογικά θα υπάρξει διόγκωση του όρχι. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υδροκήλη, και παρουσιάζεται συχνά στα νεογνά (συγγενής υδροκήλη) αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αν δεν υποχωρήσει από μόνη της, θα δυσκολέψει πολύ την καθημερινότητα του ασθενούς, για αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί σύντομα.

Ποια τα αιτια δημιουργιας μιας υδροκηλης;

Πολλές φορές η εμφάνιση υδροκήλης είναι αδικαιολόγητη και δεν οφείλεται σε κάποια αιτία (ιδιοπαθής υδροκήλη). Πολύ σύνηθες είναι η υδροκήλη να εμφανιστεί στην ενδομήτρια ζωή και να απορροφηθεί κατά τον πρώτο χρόνο ζωής από το παιδί. Αν δεν απορροφηθεί, θα χρειαστεί χειρουργείο. Στους ενήλικες άνδρες, η υδροκήλη εμφανίζεται συνήθως μετά τα 40 έτη. O αγωγός που συνδέει το όσχεο με την κοιλία ήταν πάντα ανοιχτός ή ανοιγοκλείνει και το κοιλιακό υγρό ρέει προς το όσχεο. Με αυτό τον τρόπο, το υγρό αυξάνεται και δημιουργεί προβλήματα.
Γενικά, οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης της υδροκήλης, είναι η κατακράτηση υγρών, η επιδιδυμίτιδα, κάποιος τραυματισμός/ερεθισμός, ο καρκίνος ή φλεγμονή.

Ποια συμπτωματα παρουσιαζει η υδροκηλη;

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η διόγκωση του όρχι, η οποία μπορεί να φτάσει σε τέτοιο σημείο που να δυσκολεύει εξαιρετικά τον ασθενή. Πιο συγκεκριμένα, ο ασθενής δεν θα μπορεί να εκτελεί με ευκολία καθημερινές κινήσεις και θα έχει πρόβλημα στην σεξουαλική επαφή. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η υδροκήλη συνοδεύεται και από πόνο ή αίσθημα δυσφορίας.

Πως γινεται η διαγνωση της υδροκηλης;

Η διάγνωση πραγματοποιείται από τον Ουρολόγο-Ανδρολόγο, εκτελώντας έναν συνδυασμό εξετάσεων. Αρχικά ο ιατρός θα ξεκινήσει με την καταγραφή ενός λεπτομερούς ιστορικού, και θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση. Σίγουρα θα χρειαστεί να γίνει ένα υπερηχογράφημα προκειμένου να φανεί σε βάθος η αιτία και να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. Τέλος, πολλές φορές ο ιατρός χρειάζεται μια καλλιέργεια ούρων ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος εξετάσεων. Το σύνολο αυτό, θα δώσει ακριβή εικόνα στον ιατρό, ώστε να μπορέσει να διεξάγει τα συμπεράσματά του και να προτείνει θεραπεία.

Πως αντιμετωπιζεται η υδροκηλη;

Όπως προαναφέραμε, η υδροκήλη στα νεογνά υποχωρεί μόνη της μετά από περίπου ένα χρόνο. Στους ενήλικες είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει σε ένα εξάμηνο. Εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του υγρού. H επέμβαση ονομάζεται «πλαστική υδροκήλης». Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, δημιουργείται μια οπή στην κοιλότητα του ελυτροειδούς χιτώνα του όρχεως και απομακρύνεται το συλλεγμένο υγρό. Στην συνέχεια, προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της υδροκήλης, οι χιτώνες αναστρέφονται και η κλειστή κοιλότητα καταργείται. Με αυτή τη μέθοδο ο ασθενής εξασφαλίζει οριστική αντιμετώπιση. Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμη μέθοδος για την αντιμετώπισή της που δεν φαίνεται να είναι οριστική, άλλα είναι σίγουρα πιο απλή. Αυτή είναι η αναρρόφηση του υγρού με βελόνα, όπου μπορεί να γίνει αρκετές φορές. Παράλληλα,  δεν θεωρείται θεραπεία καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό επανεμφάνισης. Μετά την «πλαστική υδροκήλης», ο ασθενής παραμένει για μια ημέρα στο νοσοκομείο, και έπειτα επιστρέφει κανονικά στην καθημερινότητά του. Η μόνη προϋπόθεση είναι να φοράει ειδικό εσώρουχο που ονομάζεται σπασουάρ και διατηρεί σε υψηλότερη θέση το όσχεο από τους όρχεις.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Δρ. Μαρτίνης Σπύρος, είναι δίπλα στους ασθενείς του κάθε στιγμή που τον χρειάζονται. Χάρη στην πολυετή εμπειρία που διαθέτει, μπορεί να εντοπίσει άμεσα την αιτία του προβλήματος και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το δικό σας ραντεβού, ώστε να απαλλαγείτε από οποιαδήποτε ενόχληση.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία