Αζωοσπερμια

Αζωοσπερμία

Η αζωοσπερμία είναι μια ιατρική πάθηση κατά την οποία παρατηρείται απουσία σπέρματος στο σπέρμα του άνδρα. Διαγιγνώσκεται κατόπιν ανάλυσης σπέρματος που δεν εντοπίζει ανιχνεύσιμο σπέρμα στην εκσπερμάτιση. Δύναται να ταξινομηθεί με δύο τύπους:

 1. Αποφρακτική
 2. Μη αποφρακτική

Η αποφρακτική αζωοσπερμία εμφανίζεται όταν υπάρχει απόφραξη στην αναπαραγωγική οδό που εμποδίζει την εκσπερμάτωση του σπέρματος. Αυτό μπορεί να προκληθεί από προηγούμενη λοίμωξη, συγγενή ανωμαλία ή αγγειεκτομή. Οι θεραπευτικές επιλογές για την αποφρακτική αζωοσπερμία μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της απόφραξης ή μια επέμβαση για την ανάκτηση σπέρματος απευθείας από τον όρχι ή την επιδιδυμίδα.

Η μη αποφρακτική αζωοσπερμία προκύπτει όταν οι όρχεις δεν παράγουν σπέρμα ή παράγουν πολύ χαμηλά επίπεδα σπέρματος. Αυτό μπορεί να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες, ορμονικές ανισορροπίες ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι θεραπευτικές επιλογές για τη μη αποφρακτική αζωοσπερμία μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση για την εξαγωγή σπέρματος από τους όρχεις ή τη χρήση σπέρματος δότη για γονιμοποίηση.

Τι προκαλει την αζωοσπερμια;

Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες της αζωοσπερμίας, δηλαδή της απουσίας σπέρματος στο σπέρμα.

Τα συνήθη αίτια της αποφρακτικής αζωοσπερμίας περιλαμβάνουν:

 • Συγγενείς ανωμαλίες: Μερικοί άνδρες μπορεί να γεννηθούν με απόφραξη του σπερματικού πόρου. Αυτοί είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις στην ουρήθρα.
 • Λοιμώξεις: Οι λοιμώξεις του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν ουλές και αποφράξεις. Λόγω αυτών, μπορεί να προκληθεί αποφρακτική αζωοσπερμία.
 • Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση: Τραύμα στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα ή χειρουργικές επεμβάσεις όπως η αγγειεκτομή ή η αποκατάσταση κήλης μπορεί να προκαλέσουν σχηματισμό ουλώδους ιστού και να εμποδίσουν τη ροή του σπέρματος.

Ορισμένες κοινές αιτίες μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας περιλαμβάνουν:

 • Γενετικοί παράγοντες: Ορισμένες γενετικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν μη αποφρακτική αζωοσπερμία, όπως το σύνδρομο Klinefelter ή μικροδιαστολές του χρωμοσώματος Υ.
 • Ορμονικές ανισορροπίες: Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος.
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η έκθεση σε τοξίνες, ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει τους όρχεις και να μειώσει την παραγωγή σπέρματος.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην αζωοσπερμία περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, τη χρήση ναρκωτικών και την παχυσαρκία.

Ποια ειναι τα συμπτωματα της αζωοσπερμιας;

Η αζωοσπερμία συνήθως δεν προκαλεί από μόνη της εμφανή συμπτώματα. Πέραν της υπογονιμότητας δηλαδή, ενδέχεται να μην υπάρξει κανένα άλλο εμφανές σημάδι ή σύμπτωμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνδρες με αποφρακτική αζωοσπερμία μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που σχετίζονται με την υποκείμενη πάθηση που προκαλεί την απόφραξη. Για παράδειγμα, εάν η απόφραξη προκαλείται από μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, ο άνδρας μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως εκκρίσεις ή πόνο κατά την ούρηση.

Η μη αποφρακτική αζωοσπερμία μπορεί να σχετίζεται με ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

 • Μειωμένη σεξουαλική ορμή
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Διεύρυνση του μαστού (γυναικομαστία)
 • Απώλεια μυϊκής μάζας
 • Κόπωση

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και δεν είναι ειδικά για την αζωοσπερμία. Η απουσία σπέρματος στο σπέρμα μπορεί να διαγνωστεί οριστικά μόνο μέσω μιας ανάλυσης σπέρματος.

Θεραπεια

Η θεραπεία της αζωοσπερμίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της πάθησης. Οι θεραπευτικές επιλογές για την αποφρακτική αζωοσπερμία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση: Η απόφραξη μπορεί μερικές φορές να αφαιρεθεί μέσω χειρουργικής επέμβασης για να επιτραπεί στο σπέρμα να ρέει ελεύθερα.
 • Ανάκτηση σπέρματος: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σπέρμα μπορεί να ανακτηθεί απευθείας από τους όρχεις ή την επιδιδυμίδα χρησιμοποιώντας αναρρόφηση με βελόνα ή βιοψία. Αυτά τα σπερματοζωάρια μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI).

Οι θεραπευτικές επιλογές για τη μη αποφρακτική αζωοσπερμία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ορμονοθεραπεία: Εάν οι ορμονικές ανισορροπίες προκαλούν την κατάσταση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ορμονοθεραπεία για την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων ορμονών και τη διέγερση της παραγωγής σπέρματος.
 • Δωρεά σπέρματος: Εάν δεν υπάρχει βιώσιμο σπέρμα στο σπέρμα του ίδιου του άνδρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σπέρμα δότη για τη γονιμοποίηση.
 • Ανάκτηση σπέρματος

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αζωοσπερμία επικοινωνήστε με τον Χειρούργο- Ουρολόγο Δρ. Σπύρο Μαρτίνη.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία