ΜΕΘΟΔΟΣ ΡΕΖΟΥΜ

μέθοδος ρεζούμ

Ο προστάτης αδένας είναι ένας εξωκρινής αδένας που βρίσκεται στο έδαφος της ελάσσονος πυέλου, πίσω από την ηβική σύμφυση και κάτω από την ουροδόχο κύστη. Επίσης, ο προστάτης είναι στενά συνδεδεμένος με την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ανδρική ουρήθρα, το σωλήνα δηλ. που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη προς τα έξω. Έχει βάρος 10-20 g και σχήμα ‘δίκην καστάνου’.

Τι ειναι η καλοηθης υπερπλασια προστατου;

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτου(ΚΥΠ) είναι η – μη κακοήθης- κατάσταση κατά την οποία ο προστάτης αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, συμπιέζοντας την ουρήθρα κυκλικά ενώ σπρώχνει την ουροδόχο κύστη προς τα πάνω.

Προκαλεί μία πληθώρα συμπτωμάτων, όπως :

 • Συχνοουρία, όπου μικρή ποσότητα ούρων προκαλεί επιθυμία προς ούρηση
 • Νυκτουρία, όπου ο ασθενής σηκώνεται τη νύχτα προς ούρηση
 • Επιτακτικότητα, όπου ο ασθενής νιώθει ότι δεν μπορεί να αναβάλει την ούρηση
 • Μείωση της ακτίνας ούρησης
 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
 • Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, δηλ. ο ασθενής νιώθει ότι δεν έχει αδειάσει μετά την πρώτη ούρηση
 • Διακοπτόμενη ούρηση
 • Απώλεια σταγόνων ούρων μετά το τέλος της ούρησης
 • Πλήρης αδυναμία ούρησης – επίσχεση ούρων

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτου παρατηρείται κλινικά μετά την ηλικία των 50 ετών φτάνοντας στην 5η δεκαετία της ζωής να απαντάται στους 4 από τους 10 άντρες. Επίσης, στην 6η δεκαετία το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στους 7 από τους 10. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανδρών όπως περιορισμός κοινωνικής δραστηριότητας, διαταραχή στον ύπνο, συμπτώματα ακράτειας κ.ά.

Τροποι αντιμετωπισης της καλοηθους υπερπλασιας προστατου – Μέθοδος Ρεζούμ

Η αρχική αντιμετώπιση της καλοηθούς υπερπλασίας του προστάτη περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, η οποία βασίζεται στην επιβράδυνση της νόσου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Παρόλα αυτά δεν επιφέρει πάντα την επιθυμητή βελτίωση της κλινικής εικόνας, ενώ ενδέχεται να συνοδεύεται από διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ορθοστατική υπόταση, παλίνδρομη εκσπερμάτιση κ.ά.

Μεγάλος αριθμός ασθενών που δεν υπακούει στη φαρμακευτική αγωγή θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα σε χειρουργική αποκατάσταση της νόσου. Η ΚΥΠ απαιτεί χειρουργική προσέγγιση  για βελτίωση της ποιότητας της ούρησης και κατά συνέπεια της ποιότητας  ζωής τους. Με τις έως τώρα υπάρχουσες χειρουργικές τεχνικές οι ασθενείς είχαν να επιλέξουν μεταξύ καλύτερης ούρησης  καθώς και πιθανής διαταραχής της φυσιολογικής εκσπερμάτισης. Εδώ και πέντε χρόνια υπάρχει μία καινοτόμος μέθοδος, η μέθοδος Ρεζούμ. Η τεχνική αυτή αντιμετωπίζει την καλοήθη υπερπλασία προστάτη, ενώ ενδείκνυται σε άνδρες άνω των 50 ετών με μέγεθος προστάτη από 30 έως 80 κυβικά εκατοστά.

Πως λειτουργει η μεθοδος Ρεζουμ;

Συγκεκριμένα, η μέθοδος Ρεζούμ αξιοποιεί την θερμοδυναμική ιδιότητα του νερού και την καταλυτική χρήση των υδρατμών. Η διαδικασία περιλαμβάνει την υπό όραση προώθηση βελόνης εντός του προστικού ιστού, επιτυγχάνοντας ομοιόμορφα διασπορά ατμού σε αυτόν. Σαν αποτέλεσμα έχουμε τη συρρίκνωση των υπεύθυνων για την υπερπλασία του προστάτη κυττάρων, τη  σταδιακή νέκρωση αυτών και την τελική απόπτωσή τους. Η διάνοιξη τους ουρήθρας είναι εφικτή σε διάστημα ολίγων εβδομάδων.

Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται σε επίπεδο ημερησίας νοσηλείας, αφού επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει σπίτι του άμεσα. Επίσης, ο ασθενής αποφεύγει τη γενική αναισθησία. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας για 2 έως 3 ημέρες.

Ποια ειναι τα βασικα πλεονεκτηματα της μεθοδου;

Πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι :

 • H αποφυγή της γενικής αναισθησίας
 • Η μικρή διάρκεια της επέμβασης (έως 15 λεπτά)
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία
 • Η άμεση επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες
 • Δεν επηρεάζεται η εκσπερμάτιση ή η στυτική λειτουργία
 • Η επέμβαση καλύπτεται από τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες
 • Δεν απαιτείται η διακοπή των αντιπηκτικών φαρμάκων σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα
 • Διατήρηση της εγκράτειας του ασθενούς
 • Μικρή έως καθόλου μετεγχειρητική αιμορραγία του ασθενούς

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει πλέον το δίλλημα μεταξύ κακής ούρησης ή απώλειας της εκσπερμάτισης ή της στύσης. Η μέθοδος Ρεζούμ εξασφαλίζει τη φυσιολογική ούρηση χωρίς “παράπλευρες απώλειες”.

Δείτε και την Διουριθρική Εξάχνωση Προστάτη TURIS Plasma.

O Χειρουργός – Ουρολόγος Σπυρίδων Μαρτίνης με μεγάλη εμπειρία στη ρομποτική και λαπαροσκοπική χειρουργική βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ουρολογικών προβλημάτων σας.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία