Ρομποτικη πυελοπλαστικη da Vinci

robotiki-pyeloplastikh

Ρομποτική Πυελοπλαστική da Vinci

Καθώς η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής αφορά συνήθως εφήβους, αλλά και νέους ενήλικες, η ρομποτική πυελοπλαστική αποτελεί την πιο ασφαλή και ανώδυνη επεμβατική μέθοδο. Μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση σημαίνει αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών, μακρά μετεγχειρητική περίοδο και πόνους. Με τη ρομποτική πυελοπλαστική da Vinci, η διαδικασία χαρακτηρίζεται σαφώς απλούστερη και με λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η αποκατάσταση της στένωσης γίνεται άμεσα και με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Tι είναι η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής; Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

Η συγκεκριμένη πάθηση αφορά τη στένωση τμήματος του ουρητήρα στο σημείο ένωσης της πυέλου του νεφρού. Ως αποτέλεσμα, έχουμε τη δυσκολία μετακίνησης των ούρων προς την ουροδόχο κύστη. Σε γενικές γραμμές δε γίνεται εύκολα αντιληπτή. Μπορεί να εμφανιστεί τυχαία σε απεικονιστικές εξετάσεις ή μετά από διερεύνηση χρόνιου άλγους στις ανώτερες περιοχές. Επίσης, κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζονται μπορεί να είναι κολικοί του νεφρού, αλλά και συχνές ουρολοιμώξεις που συνοδεύονται από πυρετό.

Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης έχει μεγάλη σημασία καθώς η υπολειτουργία της διαδικασίας οδηγεί σε ολοένα και μειωμένη νεφρική λειτουργία. Τελικά αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ολική καταστροφή του.

Ρομποτική πυελοπλαστική da Vinci: Εφαρμογή

Η εφαρμογή της ρομποτικής πυελοπλαστικής με τη μέθοδο da Vinci πραγματοποιείται με πάρα πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας και εφαρμόζεται πλέον κατά συντριπτική πλειοψηφία. Η τρισδιάστατη απεικόνιση που προσφέρει η μέθοδος αυτή και η δυνατότητα μεγέθυνσης της περιοχής έως και 15 φορές, δίνει στο χειρουργό εξαιρετικές χειρουργικές δυνατότητες.

Κατά την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, ο χειρουργός θα αφαιρέσει ή θα παρακάμψει το στενεμένο τμήμα της συμβολής της νεφρικής πυέλου με τον ουρητήρα και θα το επανενώσει με τα υγιή τμήματα. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται ενώ ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία με μιάμιση ώρα.

Πλεονεκτήματα ρομποτικής πυελοπλαστικής Da Vinci

Και σε αυτή την ρομποτική επέμβαση έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Πιο συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:

  • Πραγματοποίηση επέμβασης με μικρές οπές
  • Εξαιρετικό οπτικό πεδίο σε οθόνη HD και 3d
  • Σχετικά μειωμένο χρόνο νοσηλείας
  • Ελάχιστους μετεγχειρητικούς πόνους
  • Γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση
  • Επιστροφή στην καθημερινότητα μερικές εβδομάδες μετά
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετεγχειρητικών λοιμώξεων
  • Υψηλά ποσοστά επιτυχίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της ρομποτικής πυελοπλαστικής έχει μειωθεί αισθητά, καθώς προσφέρονται διάφορα οικονομικά πακέτα νοσηλείας.

Ποιος είναι ο υποψήφιος για τη ρομποτική πυελοπλαστική da Vinci; Ποιοι ασθενείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτή;

Η ρομποτική πυελοπλαστική απευθύνεται σε όσους ασθενείς χρειάζονται αντιμετώπιση  της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής. Βάσει ερευνών είναι η αμεσότερη και αποδοτικότερη μέθοδος για την αντιμετώπισή της. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη επέμβαση δεν ενδείκνυται για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένες επεμβάσεις στην άνω κοιλία, ιδιαιτέρως στην περιοχή του νεφρού. Επίσης, δεν μπορεί να εφαρμοστεί- όπως και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις- σε παχύσαρκα άτομα, ή σε άτομα με σοβαρά καρδιολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα.

Το da Vinci Xi αποτελεί την αιχμή της χειρουργικής τεχνολογίας καθώς είναι η πιο πρόσφατη και εξελιγμένη έκδοση του συστήματος ρομποτικής χειρουργικής. Στεγάζεται στο νοσοκομείο METROPOLITAN GENERAL. Εκεί ο Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Μαρτίνης διευθύνει την κλινική Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας.

Δείτε και τη Λαπαροσκοπική Πυελοπλαστική

Ο Χειρουργός- Ουρολόγος Σπυρίδων Μαρτίνης, Διευθυντής στην κλινική Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Metropolitan General, είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος χειρουργός. Επιθυμεί να επιμορφώνεται συνεχώς σχετικά με τις νέες μεθόδους και τεχνικές αντιμετώπισης παθήσεων του ουροποιητικού για να παράσχει στους ασθενείς του την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με τη ρομποτική πυελοπλαστική da Vinci.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία