Ρομποτικη ριζικη κυστεκτομη da Vinci

Ρομποτική ριζική κυστεκτομή

Ρομποτική ριζική κυστεκτομή είναι η επέμβαση που με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας, μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε την προσβεβλημένη από καρκινικά κύτταρα ουροδόχο κύστη και τους περιφερειακούς λεμφαδένες. Αυτή η μορφή καρκίνου, συχνά είναι επιθετική και μπορεί να ακολουθήσει μετάσταση στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Εάν κριθεί απαραίτητο και για μεγαλύτερο έλεγχο του καρκίνου, μπορούν να αφαιρεθούν και παρακείμενα όργανα.

Στους άνδρες η ριζική κυστεκτομή μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση του προστάτη αδένα, των σπερματογόνων κύστεων καθώς και τμήμα του σπερματικού πόρου.

Στις γυναίκες μπορεί να χρειαστεί η αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας, της μήτρας αλλά και των σαλπίγγων, των ωοθηκών αλλά και τμήματος του κόλπου.

Πρόκειται για μία δύσκολη επέμβαση που επιλέγεται όταν ο καρκίνος είναι επιθετικός και δεν μπορεί να αφαιρεθεί μέσω της ουρήθρας. Με την αφαίρεση της ουροδόχου κύστεως, προκύπτει η ανάγκη για κατασκευής μιας νέας (νεοκύστη).

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Η ριζική κυστεκτομή, σε σχέση με τις άλλες μεθόδους θεραπείας, υπερτερεί όσον αφορά την επιβίωση του ασθενούς, την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου ή την πλήρη εξάλειψή της.
Άλλες θεραπείες με προσπάθεια διατήρησης της ουροδόχου κύστης (ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή και συνδυασμό των παραπάνω), διακινδυνεύουν τη ζωή του ασθενούς.

Η ρομποτική ριζική κυστεκτομή αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή επεμβατικής θεραπείας για περιπτώσεις με καρκίνο στη ουροδόχο κύστη. Σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, έχουμε τη δυνατότητα άριστης οπτικής επαφής μέσω τρισδιάστατης οθόνης. Ο χειρουργός, με εξαιρετική ακρίβεια πραγματοποιεί λεπτοχειρουργική με τους ρομποτικούς βραχίονες.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Με το υπερσύγχρονο χειρουργικό ρομπότ da Vinci Χi αφαιρούνται τα προσβεβλημένα όργανα και εξέρχονται από μικρές οπές. Ρομποτικά, δημιουργείται και εκτροπή των ούρων κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τις πιθανές επιπλοκές που συνοδεύουν ένα τόσο μεγάλο χειρουργείο. Άλλα πλεονεκτήματα της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής:

  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Σύντομη επαναφορά της λειτουργίας του εντέρου
  • Μειωμένο μεταβολικό στρες
  • Μικρή διάρκεια νοσηλείας
  • Πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα
  • Γρήγορη επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Δημιουργία επιτυχούς νεοκύστης (μεγαλύτερες πιθανότητες πρώιμης εγκράτειας)

Αναφορικά με τη νεοκύστη, πρόκειται για μία τεχνική κατά την οποία κατασκευάζεται μια νέα ουροδόχος κύστη από τμήμα του εντέρου. Σε αυτήν εμφυτεύονται ουρητήρες. Η νεοκύστη παίρνει τη θέση της παλιάς κύστης και αποκαθίσταται φυσιολογικά η ούρηση μέσω της ουρήθρας. Η νεοκύστη, ανάλογα με τη θέση στην οποία θα τοποθετηθεί διακρίνεται σε:

  • Ορθότοπη νεοκύστη (στο σημείο της παλιάς κύστης)
  • Ετερότοπη (στο κοιλιακό τοίχωμα)

Επιπλέον, με την εφαρμογή της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής σε νεότερους ασθενείς μπορούμε με μεγαλύτερη επιτυχία να διατηρήσουμε τα νεύρα που αφορούν την στυτική λειτουργία. Αυτό αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής του άνδρα ασθενή.

Το da Vinci Xi αποτελεί την αιχμή της χειρουργικής τεχνολογίας καθώς είναι η πιο πρόσφατη και εξελιγμένη έκδοση του συστήματος ρομποτικής χειρουργικής. Στεγάζεται στο νοσοκομείο METROPOLITAN GENERAL. Εκεί ο Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Μαρτίνης διευθύνει την κλινική Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία