Βιοψια Fusion

βιοψία fusion

Η βιοψία Fusion είναι ένας συνδυασμός μαγνητικής τομογραφίας και υπερηχογραφήματος. Η καινοτομία της έχει αλλάξει τα δεδομένα στην ιατρική και έχει αυξήσει την αξιοπιστία στη διάγνωση για τον καρκίνο του προστάτη. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας στον ανδρικό πληθυσμό που παράγει το σπερματικό υγρό. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένα συνηθισμένο είδος καρκίνου που, ανάλογα τον τύπο του, μπορεί να είναι ήπιος ή επιθετικός.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο καρκίνος του προστάτη είναι τα εξής:

 • Δυσκολία στην ούρηση
 • Ασθενής ροή των ούρων
 • Ίχνη αίματος στα ούρα
 • Ίχνη αίματος στο σπέρμα
 • Απότομη απώλεια βάρους
 • Στυτική δυσλειτουργία

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη. Συνήθως κάποια ανωμαλία του DNA ενεργοποιεί την συγκεκριμένη πάθηση. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο στην περιοχή, ο οποίος κινδυνεύει να εισβάλει σε κοντινό ιστό. Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένα μη φυσιολογικά κύτταρα μπορούν να κάνουν αποκόλληση αλλά και μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος.

Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο προστάτη είναι η ηλικία, η παχυσαρκία, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό.

Βιοψια Fusion – Πως λειτουργει & ποια ειναι τα πλεονεκτηματα της;

Οι ασθενείς που κάνουν βιοψία Fusion εμφανίζουν συνήθως αυξημένα επίπεδα PSA. Μπορεί να έχουν βγει θετικοί και στη δακτυλική εξέταση ορθού. Πριν ο ασθενής προχωρήσει στη βιοψία, είναι απαραίτητο πρώτα να γίνει και μαγνητική τομογραφία. Σημεία που παρουσιάζουν επικίνδυνες ανωμαλίες είναι πολύ πιθανό να γίνουν φανερά, κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Το επόμενο βήμα είναι η βιοψία προστάτη με υπερηχογράφημα. Κατά τη διάρκεια αυτή της εξέτασης, συνδυάζονται οι εικόνες της εξέτασης με εκείνες της μαγνητικής τομογραφίας. Επομένως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διάγνωση που πραγματοποιείται να έχει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Επίσης, αν υπάρχουν αμφιλεγόμενες ενδείξεις, μεταξύ των δύο εξετάσεων, η τελική διάγνωση θα είναι αξιόπιστη. Χάρη στη βιοψία fusion, μπορεί να μειωθεί σημαντικά η απόκλιση των αποτελεσμάτων και η διάγνωση να είναι εύστοχη.

Τα πλεονεκτηματα της βιοψιας Fusion ειναι:

 • Μεγαλύτερη ακρίβεια σε δυσπρόσιτες περιοχές
 • Μικρότερο δείγμα ιστού
 • Λιγότερο επώδυνη
 • Μείωση κινδύνου μόλυνσης
 • Ταχύτερη ανάρρωση

Για τα περισσότερα περιστατικά διάγνωσης καρκίνου προστάτη είναι πλέον κατάλληλη και διαθέσιμη αυτή η καινοτόμα μέθοδος. Η ακρίβεια και η επιτυχία της διάγνωσης είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της σύγχρονης τεχνολογίας στην ιατρική. Χρησιμοποιείται σύστημα υπερήχων υψηλής ευκρίνειας, το οποίο λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα σύστημα ηλεκτρονικής πλοήγησης και ειδικούς αισθητήρες πάνω στον ηχοβολέα.

Χειρουργοί Ουρολόγοι – Ανδρολόγοι είναι οι μόνοι κατάλληλοι γιατροί για να εφαρμόσουν την βιοψία Fusion. Ο Δρ. Σπυρίδων Μαρτίνης ειδικεύεται στον καρκίνο του προστάτη και έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για να διενέργει με απόλυτη ακρίβεια τη βιοψία Fusion. Ο ιατρός είναι διευθυντής Διευθυντής στην κλινική Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Metropolitan General

ΕικοινωνίαΕικοινωνία