Καρκινος Ουροδοχου Κυστης

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Ο καρκίνος ουροδόχου κύστης είναι ένας αρκετά συνηθισμένος τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στην ουροδόχο κύστη. Προκαλείται στα ουροθηλιακά κύτταρα τα οποία εκτός από την ουροδόχο κύστη βρίσκονται και στα νεφρά. Ο καρκίνος ουροδόχου κύστης έχει τρεις συγκεκριμένους τύπους: τον καρκίνο που ξεκινάει από το μεταβατικό επιθήλιο, από το πλακώδες επιθήλιο και το αδενοκαρκίνωμα. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει από το μεταβατικό επιθήλιο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς ο λόγος που προκαλείται η συγκεκριμένη νόσος. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το κάπνισμα. Οι χημικές του ουσίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα ούρα καθώς είναι εκείνα μέσα από τα οποία αποβάλλονται από τον οργανισμό. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι άντρες στον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου σε σχέση με τις γυναίκες, ειδικά αν είναι λευκοί. Η ηλικία στην οποία παρατηρούνται τα περισσότερα περιστατικά είναι μετά το 40ο έτος. Επίσης, επαγγελματικές ιδιότητες που σχετίζονται με την παραγωγή χρωμάτων ή επεξεργασία των δερμάτων μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο ουροδόχου κύστης λόγω της έκθεσης τους σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως το αρσενικό.

Καρκινος ουροδοχου κυστης – Συμπτωματα

Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι τα εξής:

  • Αίμα στα ούρα (αιματουρία)
  • Τακτική ανάγκη για ούρηση
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης
  • Πόνος στην πλάτη

Ακόμη και λίγο σκούρα να είναι τα ούρα και να υπονοείται μια ελάχιστη διαρροή αίματος είναι απαραίτητο ο ασθενής να επισκεφθεί έναν επαγγελματία ουρολόγο.

Διαγνωση

Για να γίνει διάγνωση του καρκίνου ουροδόχου κύστης ο ασθενής θα πρέπει να κάνει κυστεοσκόπηση. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός αποκτά πρόσβαση στο εσωτερικό της κύστης και είναι δυνατό να ανιχνευθεί τυχόν κακοήθεια. Μπορεί να χρειαστεί, επίσης, να γίνει και βιοψία για ακόμη πιο λεπτομερή προσέγγιση του προβλήματος. Στη συνέχεια ακολουθούν άλλες εξετάσεις όπως: κυτταρολογική ούρων, απεικονιστικός έλεγχος, υπερηχογράφημα κύστης. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός προτείνει στον ασθενή την κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπεια

Ο καρκίνος ουροδόχου κύστης είναι τις περισσότερες φορές θεραπεύσιμος καθώς είναι δυνατό να ανιχνευθεί όταν βρίσκεται ακόμη στο πρώιμο στάδιο. Η θεραπεία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο που έχει φτάσει η νόσος καθώς και τη συνολικότερη υγεία του ασθενή. Οι θεραπείες που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον καρκίνο στην περιοχή αυτή είναι η μερική κυστεκτομή, η ριζική κυστεκτομή καθώς και η επικουρική θεραπεία.

Ο Δρ. Σπυρίδων Μαρτίνης είναι κορυφαίος Oυρολόγος – Aνδρολόγος με μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπιση του καρκίνου ουροδόχου κύστης. Επικοινωνήστε μαζί του αν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα της νόσου ώστε η θεραπεία να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία