Η ρομποτικη χειρουργικη στην ουρολογια

Η ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Με το πέρας των ετών και με την τεχνολογική εξέλιξη να διεισδύει στην ιατρική, ήταν ζήτημα χρόνου να αναπτυχθούν τεχνικές θεραπείας βασισμένες στη ρομποτική χειρουργική.

Η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων επεμβάσεων με μεγαλύτερη ακρίβεια, ευχέρεια, εύρος χειρισμών και έλεγχο, σε σχέση με τις λαπαροσκοπικές και ανοικτές επεμβάσεις.

Η ρομποτική χειρουργική (μέθοδος da Vinci) στην ουρολογία, έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη εφαρμογή θεραπείας με τις πιο ακριβείς πρακτικές και ελάχιστα επεμβατικές  χειρουργικές μεθόδους.

Συστημα Da Vinci

Ρομποτικό σύστημα da vinci

Το ρομποτικό σύστημα da Vinci  πήρε έγκριση από τον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων) το 2000. Η τεχνική υιοθετήθηκε γρήγορα από πολλά νοσοκομεία, αρχικά στις ΗΠΑ και έπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά από 11 χρονιά προσωπικής εμπειρίας στη ρομποτική χειρουργική διαπιστώνω καθημερινά ότι είναι μια τεχνική που συγκεράσει την ανθρώπινη ικανότητα του χειρούργου με την τεχνολογική τελειότητα του μηχανήματος. Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με ακρίβεια χιλιοστού λόγω της μεγέθυνσης x15, με συνέπεια την καλύτερη αναγνώριση των στοιχείων, του ανυπάρκτου τρόμου των εργαλείων και της εξαιρετικά ακριβούς, δυνατότητας κινήσεων των βραχιόνων.

Έτσι, επιτυγχάνεται αποτελεσματικά η προσέγγιση και ο χειρισμός ανατομικών δομών που με την ανοικτή και με τη λαπαροσκόπηση χειρουργική ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Η επέμβαση λαμβάνει χώρα μέσω μικρών οπών και εκτελείται με μεγάλη ακρίβεια. Οι βραχίονες του ρομπότ είναι εξαιρετικά σταθεροί, επιτρέποντας τη λεπτομερή και απόλυτα ελεγχόμενη διαδικασία επεμβατικής θεραπείας.

Οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις βρίσκουν εφαρμογή και δίνουν εξαιρετικές λύσεις σε ένα αρκετά μεγάλο φάσμα παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος.

Βασικα στοιχεια συστηματος da Vinci

Τα στοιχεία που αποτελούν το ρομποτικό σύστημα da vinci
  • Από την 3d κάμερα, τα πεντάλ και τα χειριστήρια, μέσω των όποιων ο χειρουργός κατευθύνει τους ρομποτικούς βραχίονες, οι οποίοι μιμούνται και μεταφέρουν ακριβώς τις κινήσεις που εκτελεί ο χειρουργός στην κονσόλα.
  • Το κυρίως σώμα  με 4 ρομποτικούς βραχίονες στους οποίους προσαρμόζονται ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία ρομποτικής τεχνολογίας.
  • Τα χειρουργικά εργαλεία τοποθετούνται μέσω οπών ελαχίστων χιλιοστών.
  • Η χειρουργική ομάδα αποτελείται από τον χειρουργό στην κονσόλα και τον χειρουργό στο χειρουργικό τραπέζι.

Πλεονεκτηματα ρομποτικης χειρουργικης

  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Λιγότερος πόνος
  • Συντομότερη νοσηλεία
  • Συντομότερη επάνοδος στις προηγούμενες δραστηριότητες
  • Μικρότερος αριθμός επιπλοκών (συμφύσεις, κοίλες, τραυματισμός άλλων ανατομικών δομών)
  • Καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα.

Εφαρμογη της ρομποτικης χειρουργικης στην ογκολογια

Πάθηση: όγκος στον προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ένα από τα βασικότερα πεδία εφαρμογής της ρομποτικής χειρουργικής. Γίνεται ολική αφαίρεση του προστάτη με ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, άψογη μετεγχειρητική πορεία και γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες.

Πάθηση: όγκος της ουροδόχου κύστης. Μετά από τη διάγνωση αυτού του καρκίνου, επιβάλλεται η ολική αφαίρεση της κύστης αλλά και του προστάτη αδένα στους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες θα πρέπει να εφαρμόζεται ριζική κυστεκτομή, συνοδευόμενη από την αφαίρεση της μήτρας και των άλλων γεννητικών στοιχείων.

Πάθηση: όγκος στα νεφρά. Το κακόηθες νεόπλασμα στο νεφρό (καρκίνος του νεφρού), αποτελεί μια πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμη μορφή καρκίνου, καθώς πολύ συχνά, δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Πάθηση: όγκος στο νεφρό. Σε περιπτώσεις που ο όγκος είναι μικρού μεγέθους και το πάσχων τμήμα του νεφρού μπορεί να αφαιρεθεί. Πραγματοποιείται, ρομποτική επέμβαση για την απομάκρυνση του και τη διατήρηση του υγιούς, λειτουργικού τμήματος του νεφρού.

Πάθηση: στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής. Καθώς η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ενήλικες ή ακόμα και σε εφήβους, μια ελάχιστα επεμβατική, χειρουργική μέθοδος, όπως η ρομποτική πυελοπλαστική, βρίσκει την καλύτερή της εφαρμογή. Έτσι αποφεύγονται οι ανοιχτές επεμβάσεις και οι όποιες συνέπειες τις ακολουθούν.

Πάθηση: όγκος στο επινεφρίδιο. Ρομποτική επέμβαση αφαίρεσης επινεφριδίου, που έχει προσβληθεί από καρκίνο και κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Ασθενεις και ποιοτητα ζωης

Ζευγάρι που διαβάζει βιβλίο στο ύπαιθρο

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί πλέον τον κύριο σύμμαχό μας στο βασικότερο όραμά μας. Κύριος στόχος μας παραμένει, όχι μόνο η θεραπεία από ασθένειες που απειλούν τη ζωή του ανθρώπου αλλά η ποιότητα ζωής του, από τη μετεγχειρητική περίοδο, μέχρι και την πλήρη επιστροφή του στην καθημερινότητα της ζωής του.

Πίσω από κάθε ασθενή υπάρχει μια ανθρώπινη ιστορία με οικογενειακές σχέσεις και δεσμούς. Ο άνθρωπος αυτός είναι πατέρας, μητέρα, αδελφός και σύντροφος. Η γρήγορη και επιτυχείς ανάκαμψη του ασθενούς, έχει άμεσες συνέπειες στην οικογένεια και στον ευρύτερο κοινωνικό του κύκλο.

ο ανθρωπος στο επικεντρο

Δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη ζωή που είναι αυτονόητο. Είναι το δικαίωμα για μια καλή και ποιοτική ζωή, όπου θαύματα και μεγάλες στιγμές θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και ο άνθρωπος θα είναι παρών… ή ακόμα και ο πρωταγωνιστής!

Για εμάς, τα παραπάνω αποτελούν δέσμευση και στόχο ζωής.

Δεν θα μπορούσα να αισθανθώ μεγαλύτερη έμπνευση από αυτή που προσφέρει απλόχερα ο αγώνας για την ίδια τη ζωή…

Σπύρος Μαρτίνης

Χειρούργος Ουρολόγος

Διευθυντής της κλινικής Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του METROPOLITAN GENERAL

ΕικοινωνίαΕικοινωνία