Καλοηθης υπερπλασια του προστατη

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Μία από τις συνηθέστερες παθήσεις του προστάτη αποτελεί η καλοήθης υπερπλασία του. Απασχολεί, μάλιστα, σχεδόν έναν στους δύο άνδρες άνω των πενήντα ετών. Παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας, τα συμπτώματα της νόσου δείχνουν να χειροτερεύουν.

Τι ειναι ομως η καλοηθης υπερπλασια προστατη;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη έχει ως αποτέλεσμα την συμπίεση της ουρήθρας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην ούρηση. Βέβαια, αυτή η κατάσταση δεν σχετίζεται και δεν συνεπάγεται την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη.

Η διόγκωση του προστάτη πιέζει την ουρήθρα και παρεμποδίζει την ούρηση. Με αυτόν τον τρόπο, η ουροδόχος κύστη επιβαρύνεται, καθώς καταβάλλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την αποβολή των ούρων. Συνεπώς, η κύστη ερεθίζεται και αυξάνεται η ανάγκη για ούρηση ακόμα και με μικρή ποσότητα ούρων. Η συγκεκριμένη στένωση της ουρήθρας αλλά και η κένωση της κύστης προκαλούν διάφορα προβλήματα που συνδέονται με την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.

Ποιες ειναι οι αιτιες της εμφανισης της υπερπλασιας του προστατη και ποιες οι επιπτωσεις στην καθημερινοτητα;

Σημαντική αιτία εμφάνισης της υπερπλασίας του προστάτη είναι η αυξημένη τεστοστερόνη. Συνήθως, οι άνδρες με αυξημένη τεστοστερόνη παρουσιάζουν συμπτώματα αυτής της πάθησης. Αυτό συμβαίνει καθώς η αύξηση του όγκου αυτού του αδένα οφείλεται στην τεστοστερόνη. Επιπρόσθετα, άνδρες με παχυσαρκία ή εκείνοι που κάνουν καθιστική ζωή παρουσιάζουν συχνότερα υπερπλασία.  Τέλος, το μεταβολικό σύνδρομο, τα  προβλήματα στύσης και η κληρονομική προδιάθεση συνιστούν σημαντικές αιτίες εμφάνισης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Με την παρουσία αυτής της νόσου, παρατηρούνται διαφόρων ειδών προβλήματα στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική ζωή των ανδρών. Η συχνή ανάγκη για ούρηση διαταράσσει τον βραδινό ύπνο και την ροή της επαγγελματικής δραστηριότητας, γεγονός που προκαλεί κούραση στο άτομο. Ακόμα, η στυτική δυσλειτουργία, σοβαρή συνέπεια της υπερτροφίας του προστάτη, κλονίζει την αυτοπεποίθηση του άνδρα και διαταράσσει τη σεξουαλική του ζωή.

Ποια ειναι τα συμπτωματα;

Τα σημαντικότερα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη είναι η επιτακτική ανάγκη για ούρηση, όπως και η νυκτουρία. Εξίσου σχετικό και ιδιαίτερα σημαντικό σύμπτωμα της πάθησης είναι η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η διακοπτόμενη ούρηση αλλά και η μειωμένη ροή των ούρων. Τέλος, δύο ακόμη σοβαρά συμπτώματα αποτελούν ο πόνος στην κύστη κατά την ούρηση καθώς και η αιματουρία.

Πως αντιμετωπιζεται;

Σε ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Φυσικά, κάθε φορά εφαρμόζεται η κατάλληλη αγωγή για την εκάστοτε περίπτωση.

Εκτός από την κλασική, ανοικτή εγχείρηση τα τελευταία χρόνια η ιατρική επιστήμη έχει εξελιχθεί και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μία με δύο μέρες. Στη συνέχεια είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Μιλάμε για αναίμακτες, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους με πολλαπλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή αλλά και για το χειρουργό.

Οι πιο σύγχρονες και πιο αποτελεσματικές είναι η Διουρηθρική Εξάχνωση Προστάτη TURIS και η μέθοδος Ρεζούμ.

Η μέθοδος TURIS προσφέρει μια ελάχιστα επεμβατική, εναλλακτική λύση στην κλασική διουρηθρική προστατεκτομή. Ενδείκνυται σε ασθενείς με μικρούς και μεγάλους όγκους προστάτη. Η μέθοδος Ρεζούμ με τη βοήθεια του νερού πετυχαίνει την συρρίκνωση των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την υπερπλασία του προστάτη. Πρόκειται για επέμβαση μικρής διάρκειας, χωρίς γενική αναισθησία.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον έμπειρο Ανδρολόγο-Ουρολόγο, Δρ. Μαρτίνη Σπυρίδωνα. Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στη Ρομποτική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Συνήθως, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη προκαλείται λόγω αυξημένης τεστοστερόνης. Άλλοι παράγοντες πρόκλησης είναι οι εξής:

 • Παχυσαρκία
 • Καθιστική ζωή
 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Προβλήματα στύσης
 • Κληρονομικότητα

 • Επιτακτική ούρηση
 • Συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύκτας
 • Δυσκολία έναρξης ούρησης
 • Αίσθημα ατελούς κένωσης
 • Μειωμένη ροή ούρων και διακοπτόμενη ούρηση
 • Αιματουρία
 • Πόνος στην κύστη

Πέρα από τα ενοχλητικά συμπτώματα που διαθέτει, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να επηρεάσει τη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Κύριο πρόβλημα είναι η συνεχής ανάγκη για ούρηση που διαταράσσει τον ύπνο και την καθημερινή ζωή. Τέλος, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση και τη σεξουαλική ζωή του ασθενούς.

Ανάλογα την περίπτωση, ο ιατρός θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης. Σε πολλές περιπτώσεις ακολουθείται συντηρητική θεραπεία μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις ασθενών που πραγματοποιούν ανοιχτή εγχείρηση ή μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές (Διουρηθρική Εξάχνωση Προστάτη TURIS και μέθοδος Ρεζούμ).

ΕικοινωνίαΕικοινωνία