Ρομποτικη Ριζικη προστατεκτομη da Vinci

ρομποτική προστατεκτομή

Η Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή με τη μέθοδο da Vinci εφαρμόζεται για την αφαίρεση του προστάτη με όγκο. Ο καρκίνος του προστάτη, αποτελεί τη πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες. Επίσης το 15% των καρκίνων συνολικά αφορούν τον καρκίνο του προστάτη. Ένα μικρό ποσοστό ανδρών, περίπου το 5% νοσεί πριν την ηλικία των 30 και σε ποσοστό 59% νοσούν άνδρες άνω των 79 ετών.

Η ρομποτική χειρουργική σε επεμβάσεις ριζικής προστατεκτομής προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα που την κάνουν να υπερτερεί σε σχέση με την ανοιχτή αλλά και την λαπαροσκοπική επέμβαση. Ο όγκος του προστάτη αποτελεί ένα από τα βασικότερα πεδία εφαρμογής της ρομποτικής χειρουργικής. Γίνεται ολική αφαίρεση του προστάτη με ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, άψογη μετεγχειρητική πορεία και γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ολοένα και περισσότερες επεμβάσεις για την αφαίρεση του προστάτη, συμβαίνουν με ρομποτική χειρουργική. Αυτό πλέον καθιστά την ρομποτική τεχνική ως την πιο επικρατούσα, επιτυχημένη επέμβαση. Πάνω από το 80% των επεμβάσεων ριζικής προστατεκτομής πραγματοποιούνται με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci.

Η ρομποτική αφαίρεση προστάτη πραγματοποιείται με επιτυχία αρκετά χρόνια, κάτι που μας επιτρέπει να αναφέρουμε με ασφάλεια, συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους επέμβασης.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Δρ. Μαρτίνης Σπυρίδων έχει μεγάλη εμπειρία σε επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής. Διευθύνει την κλινική Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Metropolitan General. Επίσης διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Ραφήνα Αττικής και είναι τακτικό μέλος των εξής ενώσεων και εταιριών:

 • European Association of Urology
 • Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία
 • Ελληνική Ανδρολογική Εταιρεία
 • Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
 • Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ρομποτικής Χειρουργικής
 • Minimally Invasive Robotic Association M.I.R.A.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής είναι τα εξής:

 • Εξαιρετικό ογκολογικό αποτέλεσμα
 • Πολύ υψηλό ποσοστό εγκράτειας
 • Καλή στυτική λειτουργία
 • Μειωμένα ποσοστά μετάγγισης
 • Μειωμένα ποσοστά στένωσης της ουρήθρας

Εξαιτίας όλων των παραπάνω αποτελεσμάτων και ενδείξεων, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι η συχνότερη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη στις ΗΠΑ.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Δρ. Μαρτίνης πραγματοποιεί την επέμβαση με τη νεότερη έκδοση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci, το da Vinci Xi.

Το da Vinci Xi αποτελεί την αιχμή της χειρουργικής τεχνολογίας καθώς είναι η πιο πρόσφατη και εξελιγμένη έκδοση του συστήματος ρομποτικής χειρουργικής. Στεγάζεται στο νοσοκομείο METROPOLITAN GENERAL, όπου ο Δρ. Μαρτίνης διευθύνει την κλινική Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας. Ο ιατρός πραγματοποιεί όλο το φάσμα των επεμβάσεων για Ουρολογικά και Ανδρολογικά προβλήματα με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής, όπου αυτό καθίσταται δυνατό. Με το ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις ριζικής προστατεκτομής, ριζικής νεφρεκτομής, μερικής νεφρεκτομής, ριζικής κυστεκτομής, πυελοπλαστικής και κιρσοκήλης.

Η διενέργεια της ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση και εξειδίκευση. Συνδυάζεται η ανθρώπινη χειρουργική ικανότητα και η ρομποτική χειρουργική για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Μέσω των ελάχιστων επεμβατικών διαδικασιών και εντολών που δίνει ο εξειδικευμένος χειρουργός, πραγματοποιείται η ολική αφαίρεση του προστάτη. Μέσω κάμερας, δίνεται η δυνατότητα στον χειρουργό να ελέγχει κάθε κίνηση των ρομποτικών βραχιόνων και να έχει πλήρη εικόνα της περιοχής.

Διότι, διαθέτει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων και λόγω ακρίβειας αποφεύγονται τυχόν επιπλοκές και λάθη που είναι πιθανόν να συμβούν από ανθρώπινο χέρι.

Οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας μετεγχειρητικής επιπλοκής είναι ελάχιστες σε σχέση με κάποια άλλη μέθοδο π.χ. ανοιχτή επέμβαση. Αντιθέτως, η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς είναι άψογη και χωρίς περιορισμούς.

 • Ταχεία αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Υψηλό ποσοστό εγκράτειας
 • Άψογο ογκολογικό αποτέλεσμα
 • Καλή στυτική λειτουργία
 • Μειωμένα ποσοστά μετάγγισης και στένωσης της ουρήθρας

ΕικοινωνίαΕικοινωνία