Μαγνητικη Πολυπαραμετρικη Προστατη

μαγνητική πολυπαραμετρική προστάτη

Η μαγνητική πολυπαραμετρική προστάτη εξετάζει την περιοχή του προστάτη και συμβάλλει στην διάγνωση για καρκίνο της περιοχής. Αν ο ασθενής πάσχει από νεοπλασματικές αλλοιώσεις, τότε η μαγνητική πολυπαραμετρική προστάτη είναι η κατάλληλη εξέταση. Χάρη σε αυτή, γίνεται αποτελεσματική διερεύνηση των επικίνδυνων περιοχών και εύστοχη διάγνωση τους. Πρόκειται για μια καινοτόμο μέθοδο, η οποία έχει βελτιώσει το επίπεδο διάγνωσης στη συγκεκριμένη νόσο.

Τα πλεονεκτήματα της μαγνητικής πολυπαραμετρικής προστάτη είναι πολλά για τον ασθενή. Συγκεκριμένα, βοηθά:

  • Στην ανίχνευση του καρκίνου
  • Στην καταγραφή των χαρακτηριστικών του καρκίνου
  • Στον εντοπισμό του σταδίου του
  • Στη σωστή διαμόρφωση της θεραπείας του
  • Στην παρακολούθηση του όγκου
  • Στη διαπίστωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας
  • Στον έλεγχο τυχόν υποτροπής

Μαγνητικη Πολυπαραμετρικη Προστατη: Πως λειτουργει;

Πρόκειται για μια καινοτόμο μέθοδο διάγνωσης, η οποία φέρει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία της. Ο μαγνητικός τομογράφος 3 Tesla παίζει σημαντικό ρόλο στην ακρίβεια και στην αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Κατά τη διάρκεια της μεθόδου, προβάλλονται εικόνες υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες κάνουν εφικτή την πρόσβαση ακόμη και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές. Ωστόσο, δεν έχει σταματήσει η διενέργεια της κλασικής βιοψίας του προστάτη. Πολλές φορές η εν λόγω εξέταση λειτουργεί συμπληρωματικά ώστε να γίνουν σαφή τα χαρακτηριστικά της νόσου.

Αν δεν φανερώσει καρκινικά κύτταρα η εξέταση, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ο ασθενής να πάσχει από καρκίνο του προστάτη. Πολλές φορές, όταν βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που αν μια πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία βγει αρνητική, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για βιοψία του προστάτη.

Ρομποτικη ριζικη προστατεκτομη

Η νέα αυτή μέθοδος συμβάλλει δραστικά και στην θετική έκβαση της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής. Για να τη χρησιμοποιήσει ο χειρουργός στην επέμβαση θα πρέπει ο ασθενής να την κάνει τουλάχιστον 1 μήνα πριν. Χάρη σε αυτήν, ο χειρουργός μπορεί να προετοιμάσει καλύτερα την τεχνική του και να αφαιρέσει τον προστάτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα εξαφανίσει όλα τα καρκινικά κύτταρα από την περιοχή. Επιπροσθέτως, θα εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία των νεύρων. Έτσι, η στύση του ασθενή και η ούρηση δεν θα επηρεαστούν από το χειρουργείο.

Ωστόσο, η μαγνητική πολυπαραμετρική προστάτη παίζει σημαντικό ρόλο και μετά τη ριζική προστατεκτομή. Αν μετά την επέμβαση, ξεκινήσει να αυξάνεται το PSA, τότε πρόκειται για τοπική υποτροπή. Αυτό είναι κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο μετά το χειρουργείο. Οι ακτινοβολίες που θα κάνει ο ασθενής μπορούν να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα. Η μαγνητική πολυπαραμετρική προστάτη βοηθάει σημαντικά στην ακρίβεια και στην ευστοχία τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο, Δρ. Σπύρο Μαρτίνη.  Ο ιατρός διατελεί Διευθυντής στην κλινική Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Metropolitan General. Αν πάσχετε από νεοπλασματικές αλλοιώσεις, τότε ο ιατρός θα σας παραπέμψει σε αυτή την καινοτόμο διαγνωστική επέμβαση. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και μαζί θα συζητήσετε για οτιδήποτε σας προβληματίζει σχετικά με την πάθηση σας. Ο Δρ. Μαρτίνης με υπευθυνότητα θα σας κατευθύνει στη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία