Νoσος Peyronie

Νόσος peyronie

Η νόσος Peyronie αποτελεί μια καλοήθη πάθηση κατά την οποία σχηματίζεται μια ινώδης πλάκα ή σκληρή περιοχή στην ανώτερη ή την κάτω πλευρά του πέους, στα στρώματα που περιβάλλουν τον στυτικό ιστό. Λόγω της πάθησης προκαλείται συνήθως κάμψη ή στροφή του πέους κατά τη στύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κάμψη αυτή μπορεί να είναι τόσο έντονη που δεν είναι δυνατή η διείσδυση του πέους. Ως επακόλουθο της παραμόρφωσης και του άλγους που παρουσιάζεται στο πέος, πολλές φορές η σεξουαλική επαφή καθίσταται δύσκολη έως και αδύνατη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιφέρει διατάραξη της σεξουαλικής αλλά και της συναισθηματικής σχέσης ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Δεν αποτελεί μια μεταδοτική νόσο και η ακριβής αιτιολογία της παραμένει ασαφής. Πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση η οποία εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως συναντάται σε ένα ποσοστό 1-3% του ανδρικού πληθυσμού. Παρόλα αυτά, θεωρείται πως το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο. Η έλλειψη καταγραφής του ακριβούς ποσοστού περιστατικών μπορεί να οφείλεται στην απροθυμία πολλών ασθενών να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Νοσος Peyronie – Συμπτωματα

Η πάθηση αναπτύσσεται συνήθως σταδιακά και μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, όπως:

  • Κάμψη του πέους: Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της νόσου Peyronie είναι η κάμψη του πέους, η οποία μπορεί να είναι προς τα πάνω, προς τα κάτω ή προς το πλάι. Η κάμψη μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή δύσκολη ή επώδυνη.
  • Πόνος ή δυσφορία: Ορισμένοι άνδρες που πάσχουν από τη νόσο Peyronie μπορεί να αισθάνονται πόνο ή δυσφορία στο πέος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της στύσης.
  • Στυτική δυσλειτουργία: Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα της νόσου, καθιστώντας έτσι δύσκολη την επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης.
  • Σχηματισμός ινώδους πλάκας ή σκληρών περιοχών: Η νόσος Peyronie μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό σκληρών, ινώδους μορφής εξογκωμάτων ή πλακών στο πέος, τα οποία μπορούν να γίνουν αισθητά κάτω από το δέρμα.

Σμίκρυνση του πέους: Σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω της νόσου Peyronie μπορεί να προκληθεί σμίκρυνση του πέους, κάνοντάς το να φαίνεται μικρότερο από το κανονικό.

Ποιες ειναι οι φασεις της νοσου Peyronie;

Η νόσος Peyronie διακρίνεται σε δύο φάσεις:

  1. 1η φάση – Φάση φλεγμονής κατά την οποία προκύπτει σχηματισμός μιας μαλακής πλάκας. Η πλάκα αυτή προκαλεί επώδυνη στύση με ή χωρίς κάμψει του πέους. Η διάρκεια αυτής της φάσης είναι περίπου 12 μήνες.
  2. 2η φάση – Φάση χρονιότητας κατά την οποία προκύπτει σκλήρυνση και ασβεστοποίηση αυτής της πλάκας η οποία μπορεί να ψηλαφιστεί από τον ασθενή, δεν προκαλεί πόνο και παρουσιάζει κάμψη του πέους.

Πως αντιμετωπιζεται η νοσος Peyronie;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της καλύτερης θεραπευτικής προσέγγισης αποτελεί η αναγνώριση των φάσεων της νόσου. Στη φάσης της φλεγμονής, η θεραπεία που ακολουθείται είναι συντηρητική και δεν γίνεται χειρουργική παρέμβαση λόγω του γεγονότος ότι η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, στη φάση χρονιότητας, η αντιμετώπιση δύναται να είναι χειρουργική, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η συντηρητική θεραπεία στην πρώτη φάση περιλαμβάνει εκ στόματος φαρμακευτική αγωγή ή ενδοπεριοχικών ενέσεων ή αλοιφών. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται συσκευές έλξης πέους που αυξάνουν το μήκος του πέους και μειώνουν την κάμψη.

Υπάρχουν δύο βασικές χειρουργικές μέθοδοι για τη διόρθωση της παραμόρφωσης του πέους στη δεύτερη φάση. Η πρώτη είναι η τεχνική της πτύχωσης κατά την οποία τοποθετούνται ραφές στην αντίθετη πλευρά της βλάβης. Ως αποτέλεσμα, αποκαθίσταται η γωνίωση και ο ευθειασμός του πέους. Η δεύτερη μέθοδος είναι η ριζική και λεπτομερής διαδικασία γεωμετρικής αποκατάστασης. Μέσω αυτής, αποκαθίσταται το σχήμα και το μήκος του ινώδους χιτώνα εφαρμόζοντας στη θέση της βλάβης ένα μόσχευμα.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται συμπτώματα της νόσου Peyronie, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό- Ουρολόγο Δρ. Σπύρο Μαρτίνη για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία