Κυστιτιδα

Κυστίτιδα

Η κυστίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και αποτελεί έναν κοινό τύπο λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία, αλλά εάν ένα άτομο εμφανίζει τακτικά κυστίτιδα ή εμφανίζει συμπτώματα νεφρικής λοίμωξης, κρίνεται απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Η κυστίτιδα εμφανίζεται συνήθως όταν εισέρχονται βακτήρια στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

Η κυστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί πως η εμφάνισή της είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Μια πιθανή αιτία που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη ουρήθρα που βρίσκεται πιο κοντά στον πρωκτό. Συνεπώς, λόγω της γυναικείας ανατομίας, καθίσταται πιο εύκολη η είσοδος βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη.

Ποια ειναι τα συμπτωματα της κυστιτιδας;

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, πέραν από το φύλο, οι οποίο μπορούν να συντελέσουν σημαντικά στην εμφάνιση κυστίτιδας όπως:

 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Εγκυμοσύνη
 • Εμμηνόπαυση
 • Σεξουαλική επαφή
 • Χημειοθεραπεία
 • Χρήση καθετήρα
 • Προβλήματα στα νεφρά
 • Χρήση σπερμοκτόνου με αντισύλληψη
 • Ανοσοκαταστολή λόγω AIDS

Κυστιτιδα – Διαγνωση

Η διάγνωση γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης, της λήψης του ιστορικού και καλλιέργειας ούρων. Μέσω της εργαστηριακής εξέτασης, αναγνωρίζεται το βακτήριο το οποίο προκαλεί την μόλυνση και με αυτόν τον τρόπο αποφασίζεται η κατάλληλη θεραπεία.

Για να θεωρηθεί κυστίτιδα, η βακτηριακή ανάπτυξη στην καλλιέργεια ούρων πρέπει να καταδεικνύει σημαντική βακτηριουρία. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί η ανατομική θέση της λοίμωξης, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα κλινικά συμπτώματα και, εάν είναι απαραίτητο, συμπληρωματικές εξετάσεις.

Τέλος, είναι απαραίτητο να αναφερθεί εάν πρόκειται για:

 • Πρωτολοίμωξη
 • Υποτροπιάζουσα λοίμωξη: είτε λόγω επιμονής ή μη αντιμετώπισης του βακτηρίου είτε πολύ συχνότερα λόγω επαναμόλυνσης, η οποία χαρακτηρίζεται από δυο περιστατικά κυστίτιδας σε λιγότερο από έξι μήνες ή περισσότερα από τρία σε διάστημα ενός χρόνου.

Κυστιτιδα – Θεραπεια

Η θεραπεία που ακολουθείται για την κυστίτιδα εξαρτάται από τον τύπο του βακτηρίου που έχει προκαλέσει την μόλυνση και τη γενικότερη υγεία του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία γίνεται μέσω αντιβιοτικών.
Ο τύπος των αντιβιοτικών και το διάστημα που αυτά θα ληφθούν, θα εξαρτηθούν από τη μορφή και τη συχνότητα της μόλυνσης:

 • Την πρώτη φορά που θα μολυνθεί το άτομο συνήθως γίνεται λήψη αντιβιοτικών για ένα διάστημα τριών ημερών έως μιας εβδομάδας.
 • Εάν η κυστίτιδα είναι υποτροπιάζουσα, ο Ουρολόγος μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για μεγαλύτερο διάστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις υποτροπιάζουσας κυστίτιδας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια εφάπαξ λήψη αντιβιοτικών μετά από κάθε ερωτική επαφή.

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας μπορούν να είναι ενοχλητικά για το άτομο και να μειώσουν την ποιότητα ζωής του. Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα κυστίτιδας, επικοινωνήστε άμεσα με τον Ουρολόγο – Ανδρολόγο, Δρ. Σπύρο Μαρτίνη, ο οποίος μέσω ενδελεχούς αξιολόγησης της κλινικής εικόνας σας, θα δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία