Κονδυλωματα Πεους

Κονδυλώματα πέους

Τα κονδυλώματα αποτελούν δερματικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές του σώματος. Προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και μπορούν να μεταδοθούν σεξουαλικά. Στους άνδρες, μια από τις πλέον συχνές μορφές με τις οποίες εμφανίζονται, είναι τα κονδυλώματα πέους. Μάλιστα, τα κονδυλώματα αυτού του τύπου μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε σημείο του πέους και της περιγεννητικής περιοχής. Συνήθως τα κονδυλώματα πέους είναι ανώδυνα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, δυσφορία και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μπορούν επίσης να γίνουν πηγή αμηχανίας ή άγχους για εκείνους που τα φέρουν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα κονδυλώματα του πέους δεν είναι εν γένει επικίνδυνα, ορισμένοι τύποι HPV μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Που εντοπιζονται τα κονδυλωματα πεους;

Τα πλέον συνηθέστερα σημεία που εντοπίζονται τα κονδυλώματα πέους είναι:

 • Βάλανος
 • Όσχεο
 • Εφήβαιο
 • Πόσθη (το τμήμα του δέρματος που περιβάλλει το σώμα του πέους)
 • Βάση του πέους
 • Ακροποσθία (το τμήμα του δέρματος που περιβάλλει τη βάλανο)
 • Μηρογεννητικές πτυχές
 • Ουρήθρα
 • Περίνεο

Απο τι προκαλουνται τα κονδυλωματα πεους;

Τα κονδυλώματα του πέους προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Ο HPV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Παραγοντες κινδυνου

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον HPV και ανάπτυξης κονδυλωμάτων στο πέος, όπως:

 • Σεξ χωρίς προφυλάξεις: Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με σύντροφο που έχει HPV αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
 • Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι: Η ύπαρξη πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό HPV.
 • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον HPV και να αναπτύξουν κονδυλώματα στο πέος.
 • Κάπνισμα: Το κάπνισμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την καταπολέμηση της λοίμωξης από τον HPV από τον οργανισμό.
 • Ηλικία: Οι νεότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον HPV και να αναπτύξουν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να μην έχει αναπτύξει ανοσία στον ιό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα άτομα με HPV μπορεί να μην αναπτύξουν ορατά κονδυλώματα και ότι ο ιός μπορεί να υπάρχει στο σώμα για χρόνια χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.

Κονδυλωματα πεους – Συμπτωματα

Γενικά, τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων είναι ανεπαίσθητα. Σε πρώιμο στάδιο, τα κονδυλώματα στο πέος ενδέχεται να παρουσιάζονται ως ένα μικρό εξόγκωμα ή πολλά μαζί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα εξογκώματα, είναι πιθανό να συνυπάρξουν με κνησμό, αιμορραγία ή λοιπές ενοχλήσεις. Εάν παραμείνουν αθεράπευτα και μεγαλώσουν, ενδέχεται να προκληθεί φραγμός της ουρήθρας καθώς επίσης και πόνος και αιμορραγία κατά την ούρηση.

Αντιμετωπιση

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων του πέους περιλαμβάνει την αφαίρεση των κονδυλωμάτων και τη θεραπεία της υποκείμενης λοίμωξης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και τον αριθμό των κονδυλωμάτων, καθώς και τη συνολική υγεία και τις προτιμήσεις του ασθενούς. Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων του πέους όπως φαρμακευτικές, χημικές, επεμβατικές και χειρουργικές.

Τα κονδυλώματα είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται καθότι αποτελούν ένδειξη ενεργούς νόσου. Η εξάλειψη τους έχει ως αποτέλεσμα ο ανοσολογικός μηχανισμός του ασθενούς να αντιμετωπίζει μικρότερο ιικό φορτίο και να είναι ευκολότερη η καταστολή του HPV. Ανάμεσα στις μεθόδους αντιμετώπισης συγκαταλέγονται τα σκευάσματα ποδοφυλοτοξίνης. Τα σκευάσματα αυτά προκαλούν προοδευτική νέκρωση του κονδυλώματος. Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι η κρυοπηξία με χρήση υγρού αζώτου. Για την χειρουργική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται μονοπολική ή διπολική διαθερμία. Το laser CO2 αποτελεί την πλέον σύγχρονη αντιμετώπιση για τα κονδυλώματα πέους.

Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο Δρ. Σπυρίδωνα Μαρτίνη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κονδυλώματα πέους.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία