Ρομποτικη μερικη νεφρεκτομη da Vinci

Ρομποτική μερική νεφρεκτομή

Η Ρομποτική Μερική Νεφρεκτομή da Vinci εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όγκου στο νεφρό, μικρότερου των 4 εκατοστών, όπου ο στόχος είναι η διατήρηση του υγιούς και λειτουργικού τμήματος του νεφρού.

Σε γενικές γραμμές ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες, όπως και στη Ρομποτική ριζική νεφρεκτομή da Vinci.

Καρκινος του νεφρου

Οι νεφροί είναι τα κύρια όργανα του ουροποιητικού συστήματος. Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί μία από τις κακοήθειες που εμφανίζεται στο παραπάνω σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Συνήθως η εμφάνιση συμπτωμάτων καθυστερεί και οι ασθενείς μπορεί να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού τυχαία σε άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Ρομποτικη μερικη νεφρεκτομη: Διαδικασια

Η επέμβαση αφαίρεσης του προσβεβλημένου τμήματος του νεφρού απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια και προσοχή ώστε να διατηρηθεί το υγιές τμήμα του νεφρού στην καλύτερη, δυνατή κατάσταση.

Ασφαλώς και εδώ έχει μεγάλη σημασία η ελάχιστη αιμορραγία. Για αυτό πριν από την τομή τοποθετούνται αιμοστατικές λαβίδες ώστε να διακοπεί η ροή του αίματος προς το όργανο. Πραγματοποιείται τομή και αφαίρεση του όγκου καθώς και ενός δακτυλίου, υγιούς ιστού.

Αφού αφαιρεθεί ο όγκος του νεφρού, το υγιές τμήμα του, συρράπτεται και η πληγή της τομής κλείνει. Τότε, αφαιρούνται οι αιμοστατικές λαβίδες και επανακυκλοφορεί το αίμα στο πλέον υγιές νεφρό. Αφού αφαιρεθούν τα υγρά της επέμβασης και ο πλαστικός σάκος που περιέχει τον όγκο που αφαιρέθηκε, πραγματοποιείται συρραφή των οπών της επέμβασης, με ειδική πλαστική και έτσι επιτυγχάνεται η σχεδόν πλήρης επούλωση των τομών.

Η  Ρομποτική Μερική νεφρεκτομή da Vinci φέρει όλα τα θετικά αποτελέσματα μιας ανοιχτής επέμβασης αλλά χωρίς τα έμμεσα μειονεκτήματα αυτής.

Έτσι, εάν το προσβληθέν νεφρό είχε κανονική λειτουργία πριν από την επέμβαση, διάφορες σχετικές μελέτες δείχνουν ότι μετά από επέμβαση με το σύστημα da Vinci, ο νεφρός θα αναρρώσει πλήρως και θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία στο διάστημα ενός έτους.

Βασικα πλεονεκτηματα της ρομποτικης μερικης νεφρεκτομης

 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Ελάχιστα τραύματα τομών
 • Εξαιρετική χειρουργική ακρίβεια
 • Μεγαλύτερη κατά x15 φορές ορατότητα της επέμβασης
 • Πόνοι αισθητά χαμηλότερης έντασης
 • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
 • Συγκριτικά μικρότερος χρόνος ανάρρωσης

Το da Vinci.Xi αποτελεί την αιχμή της χειρουργικής τεχνολογίας καθώς είναι η πιο πρόσφατη και εξελιγμένη έκδοση του συστήματος ρομποτικής χειρουργικής. Στεγάζεται στο νοσοκομείο METROPOLITAN GENERAL, όπου ο Χειρουργός Ουρολόγος  Δρ. Μαρτίνης διευθύνει την κλινική Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας.

Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στην Ουρολογία και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ουρολογικές επεμβάσεις Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής χειρουργικής.  Επιπλέον πραγματοποιεί όλο το φάσμα των επεμβάσεων του ουροποιητικού συστήματος. Ο Δρ. Μαρτίνης διατελεί και τακτικό μέλος της Ευρωπαικής και Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ρομποτική Μερική Νεφρεκτομή επικοινωνήστε με τον ιατρό.

Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. Η διάγνωσή του θα πραγματοποιηθεί μέσω διαγνωστικών εξετάσεων π.χ. αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας, πραγματοποιείται τομή και μέσω αυτής αφαιρείται ο όγκος. Πριν, όμως, από την διάνοιξη της τομής, ο χειρουργός τοποθετεί αιμοστατικές λαβίδες για να διακοπή η ροή του αίματος προς το όργανο. Με την αφαίρεση του όγκου, το υγιές τμήμα συρράπτεται, το ίδιο και η τομή. Αμέσως μετά, αφαιρούνται οι αιμοστατικές λαβίδες για την φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος.

Διότι σύμφωνα με μελέτες, μετά τη ρομποτική χειρουργική το νεφρό αναρρώνει πλήρως και επανέρχεται σε κανονική λειτουργία με το πέρας ενός έτους.

 • Εξαιρετική ακρίβεια
 • Μειωμένη απώλεια αίματος
 • Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Μεγαλύτερη ορατότητα κατά την επέμβαση
 • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
 • Μειωμένοι μετεγχειρητικοί πόνοι
 • Ταχεία ανάρρωση

ΕικοινωνίαΕικοινωνία