Παθησεις επινεφριδιων

Καλοηθης ορμονοπαραγωγικος ογκος (αδενωμα)

Η ρομποτική επινεφριδεκτομή αφορά την αφαίρεση των επινεφριδίων με ειδικό ρομπότ

Μια από τις πιο συχνές παθήσεις επινεφριδίων είναι η εμφάνιση καλοήθων όγκων στο φλοιό τους (αδενώματα). Συνήθως δεν αποτελούν κίνδυνο και είναι ασυμπτωματικά. Κάποιες φορές μπορούν να έχουν υψηλά ορμονικά επίπεδα και να δημιουργήσουν προβλήματα.
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι καλοήθεις όγκοι αποκτούν μεγάλο μέγεθος και ασκούν πίεση σε γειτονικά όργανα. Τότε μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως, πόνο ή δυσφορία. Τότε θα πρέπει να αφαιρούνται.

Καλοηθης υπερπλασια του επινεφριδιου, ανω των 4 εκατοστων

Εάν ο όγκος ξεπεράσει τα 4 εκατοστά ή το μέγεθός του έχει συνεχείς αύξηση τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης κακοήθειας και πρέπει να γίνει επέμβαση αφαίρεσης επινεφριδίου.

Μεταστατικος κακοηθης ογκος επινεφριδιου

Μια από τις σοβαρότερες παθήσεις επινεφριδίων είναι οι όγκοι από μεταστάσεις από καρκίνους του πνεύμονα, το νεφρό, τον μαστό ή το δέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζουμε επεμβατική θεραπεία είτε λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, καθώς οι συγκεκριμένοι όγκοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τους καλοήθεις, πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Σε πρωτοπαθής κακοήθεις όγκους του επινεφριδίου, η ρομποτική επινεφριδεκτομή δεν συστήνεται απόλυτα καθώς αυτοί οι όγκοι συνήθως είμαι μεγαλύτεροι και έχουν προσβάλει γειτονικά όργανα λόγω υψηλής κακοήθειας.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις βρίσκει εφαρμογή η ρομποτική χειρουργική (Ρομποτική επινεφριδεκτομή da Vinci), καθώς και η Λαπαροσκοπική χειρουργική (Λαπαροσκοπική Επινεφριδεκτομή).

ΕικοινωνίαΕικοινωνία