Φιμωση

Φίμωση

Τι ειναι η φιμωση;

Η φίμωση είναι μια πάθηση του πέους, η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου. Η ακροποσθία, δηλαδή, το τμήμα του δέρματος του πέους που καλύπτει τη βάλανο, είναι στενή ή έχει σχεδόν κλείσει. Επομένως, δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, ώστε να αποκαλυφτεί η βάλανος είτε το πέος  είναι χαλαρό, είτε σε στύση.

Ανάλογα με το πόσο μπορεί να κατέβει η ακροποσθία, κατηγοριοποιείται στην μερική και την πλήρη φίμωση. Κατά τη μερική, η ακροποσθία κατεβαίνει μέχρι ένα σημείο, ενώ κατά την πλήρη δεν μπορεί να κατέβει ούτε στο ελάχιστο.

Φιμωση: Αιτια εμφανισης

Η φίμωση μπορεί να είτε συγγενής (το παιδί την έχει εκ γενετής), είτε επίκτητη. Στην περίπτωση που είναι επίκτητη, οι παρακάτω παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την εμφάνισή της:

  • Χρόνιες φλεγμονές της βαλάνου που δεν έχουν λάβει τη σωστή θεραπεία (βαλαποσθίτιδα)
  • Δερματικές παθήσεις της βαλάνου
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Τραυματισμός κατά τη σεξουαλική πράξη
  • Μετά από επεισόδια παραφίμωσης

Φιμωση & Συμπτωματα

Μπορεί να εμφανίζεται μόνο με το σύμπτωμα αδυναμίας εμφάνισης της βαλάνου του πέους και κατά τα άλλα να είναι ασυμπτωματική. Όμως, μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα και κάποια άλλα συμπτώματα, όπως έντονος πόνος, πρήξιμο και ερυθρότητα στην περιοχή.

Επιπτωσεις της φιμωσης

Η φίμωση, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει στην  υπογονιμότητα, αφού εμποδίζεται η έξοδος του σπέρματος. Επίσης, οι άνδρες με φίμωση βιώνουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να έχουν στύση με μικρή διάρκεια.

Τέλος, έχει κατηγορηθεί ότι αποτελεί παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου του πέους.

Πως πραγματοποιειται η διαγνωση της φιμωσης;

Η φίμωση μπορεί να διαγνωστεί εύκολα από έναν έμπειρο ανδρολόγο- ουρολόγο κατά την κλινική εξέταση. Συνήθως δεν απαιτούνται περαιτέρω συμπληρωματικές εξετάσεις για τη διάγνωσή της.

Φιμωση και θεραπεια

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων της εκ γενετής φίμωσης, το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί μέχρι την εφηβεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι συνήθως αποκαθίσταται στο διάστημα από 3 έως 7 ετών.

Αντίθετα, όταν πρόκειται για επίκτητη φίμωση, ο ουρολόγος- ανδρολόγος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς και την ηλικία του. Σε μερικές περιπτώσεις χορηγείται μια στεροειδής κρέμα για να χαλαρώσει η πόσθη του πέους, όμως η θεραπεία εκλογής για μόνιμα αποτελέσματα είναι η περιτομή.

Περιτομη

Η περιτομή είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις παγκοσμίως. Ήδη από την αρχαιότητα, υπάρχουν αναφορές για την επέμβαση της περιτομής. Γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν διαρκεί πάνω από 30 λεπτά. Επίσης, πρόκειται για ένα χειρουργείο ημέρας και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Η φίμωση πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν έμπειρο ανδρολόγο. Ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος Σπυρίδων Μαρτίνης, με πολυετή εμπειρία, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τη φίμωση.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία