Βραχυς χαλινος

Βραχύς χαλινός

Ως χαλινός ορίζεται η δερματική πτυχή που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του πέους και συνδέει τη βάλανο με το κυρίως τμήμα του πέους. Ο χαλινός του πέους είναι ελαστικός και συμβάλλει στην αυτόματη επαναφορά του δέρματος του πέους όταν αποκαλύπτεται η βάλανος. Ο βραχύς χαλινός είναι μια πάθηση κατά την οποία το τμήμα του δέρματος που συνδέει την ακροποσθία με τη βάλανο είναι μικρότερο από το κανονικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται έντονη πίεση κατά το τράβηγμα της ακροποσθίας προς τα πίσω ή κατά τη διάρκεια της στύσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το σκίσιμο του χαλινού κατά τη διάρκεια πιο έντονων δραστηριοτήτων, όπως η σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα έντονο πόνο και αιμορραγία.

Συμπτωματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εύκολο να αναγνωριστεί αν η βάλανος είναι πιο κοντή από το κανονικό, καθώς δεν είναι δυνατόν να τραβηχτεί εντελώς η ακροποσθία χωρίς να υπάρξει μια ελαφρά πίεση στη βάλανο.

Ωστόσο, άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν αυτό το πρόβλημα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο ή δυσφορία που καθιστά τη σεξουαλική επαφή δυσάρεστη.
  • Η κεφαλή του πέους πτυχώνεται προς τα κάτω όταν η ακροποσθία τραβιέται προς τα πίσω.
  • Το δέρμα της βαλάνου δεν μπορεί να τραβηχτεί εντελώς προς τα πίσω.

Συχνά η εν λόγω πάθηση μπορεί να συγχέεται με τη φίμωση, ωστόσο, στην περίπτωση της φίμωσης, η ακροποσθία δεν διακρίνεται συνήθως καθόλου.

Τι προβληματα μπορει να προκαλεσει ο βραχυς χαλινος;

  • Ανάμεσα στα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο βραχύς χαλινός είναι τα εξής:
  • Επώδυνες σεξουαλικές επαφές
  • Έλξη της βαλάνου προς την κάτω επιφάνεια του κορμού του πέους
  • Μερική ή ολική ρήξη κατά τη φάση της σεξουαλικής πράξης
  • Λοιμώξεις
  • Αιμορραγία
  • Βαλανοποσθίτιδες

Πως γινεται η διαγνωση του βραχυ χαλινου;

Η διάγνωση του βραχύ χαλινού γίνεται  μέσω της λήψης του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασης της περιοχής. Σημαντική ένδειξη της πάθησης είναι η έλξη της βαλάνου όταν η ακροποσθία σύρεται προς τη βάση του πέους. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίζεται και ουλώδης ιστός ο οποίος εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την αποκάλυψη της βαλάνου.

Βραχυς χαλινος – Θεραπεια

Η θεραπεία για το βραχύ χαλινό πρέπει πάντα να καθορίζεται από έναν Ουρολόγο, διότι, ανάλογα με τη στενότητα του χαλινού, μπορεί να προταθούν διαφορετικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση με laser ενδείκνυται σχεδόν σε κάθε περίπτωση, καθώς η μείωση της στενότητας του χαλινού μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές ρήξεις του χαλινού. Ο ασθενής  υποβάλλεται σε τοπική αναισθησία και ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος προβαίνει σε εκτομή του βραχύ χαλινού. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 20 λεπτά. Αποτελεί μια αρκετά ανώδυνη επέμβαση κατά την οποία ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα. Επιπλέον, δεν παρατηρείται καθόλου μετεγχειρητικός πόνος, καθιστώντας έτσι εφικτή την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή απορροφήσιμων ραμμάτων. Τα ράμματα αυτά πέφτουν από μόνα τους μετά την πάροδο 10-15 ημερών, όποτε και επουλώνεται το τραύμα. Η σεξουαλική επαφή είναι επιτρεπτή μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος με σκοπό την πρόληψη της αιμορραγίας.

Τα συμπτώματα του βραχύ χαλινού μπορούν να είναι πολύ επώδυνα και να προκαλέσουν κωλύματα στη λειτουργικότητα και τη σεξουαλική ζωή του άντρα. Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Δρ. Σπυρίδωνα Μαρτίνη για να απαλλαγείτε άμεσα από τον βραχύ χαλινό.

ΕικοινωνίαΕικοινωνία